Ruski džez u Beogradu: Saksofonista Oleg Kirejev 17. maja na Kolarcu

Ruski džez u Beogradu: Saksofonista Oleg Kirejev 17. maja na Kolarcu

Autor: | 15/05/2017

0

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine eminentni ruski saksofonista i kompozitor Oleg Kirejev nastupiće 17. maja u 20:30h.

Oleg Kirejev je poznata ličnost u džezu od 1984. godine. Smatraju ga pionirom etničkog džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji.

Od 1990-ih nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, 1996. godine dobio je diplomu džez festivala u Montreu „za divan nastup“, 1997. godine čuveni Birmingemski džez festival u Velikoj Britaniji nazvao ga je revolucionarnim ruskim muzičarem, a 2008. osvojio je Gremi za najbolji savremeni džez album.

 

Tokom 2011-2013. Oleg je organizovao prvi kroskulturni festival Klasika i džez u Moskvi.

Odavno nastupa na Balkanu. Prošle godine njegov bend "Orlanje" nastupio je na Nišvilu pred desetine hiljada ljudi ali koncert na Kolarcu je prva prilika da njegovu muziku čuju Beograđani.

Oleg Kirejev će nastupiti u pratnji poznatog ruskog pijaniste Jevgenija Grečišćeva, kao i srpskih prijatelja Milana Pavkovića (bas), Dušana Ivaniševića (bubnjevi), Vladimira Krnjetića (truba) i Svetlane Spajić (vokal). Specijalni gost koncerta će biti Vasil Hadžimanov.

 

Na koncertu će biti izvedene kako klasične džez kompozicije u originalnoj improvizaciji ruskih džezera, tako i brojni delovi ruske kompozitorske škole, improvizacije u stilu ruskog etno džeza kao i džez obrade popularnih ruskih i srpskih melodija uz nekoliko iznenađenja, poručuju orgnaizatori. Cena ulaznice je 500 dinara.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs promo

Pročitajte još