Sačuvajte ukus jeseni za dobro zdravlje i vitku liniju

Sačuvajte ukus jeseni za dobro zdravlje i vitku liniju

Autor: | 30/10/2017

0

Jesen donosi divne boje prirode, različite, privlačne mirise i neodoljive ukuse. Svi ćemo uživati u njima dok su sveži, ali kako ih sačuvati i zadržati sve vitamine i minerale za hladne zimske dane?

Zato je važno spremanju slatke zimnice posvetiti pažnju i na pravi način sačuvati miris i ukus jesenjih plodova. Uz to, nema potrebe da se odričete omiljenih ukusa jer slatku zimnicu možete da spremate i uz dodatak nekog zaslađivača, ili pak stevije. A sve to će vam omogućiti da uz umerenu ishranu i tokom zime održite vitku liniju i očuvate zdravlje.

Različite kulture hiljadama godina znaju za vezu između hrane i zdravlja.
Stari Egipćani, Grci i Rimljani su određenom voću i povrću pripisivali čudesna, isceliteljska svojstva. U Indiji i Japanu postoji tradicija i filozofija „Jing-Jang“ ishrane (smatra se da svaka namirnica ima određeni vid energije - jin ili jang).

Hipokrat, lekar starog veka, napisao je: „Neka lek tvoj bude hrana tvoja, a hrana tvoj lek“. Moderni nutricionizam samo potvrđuje stare mudrosti. Danas se zna da su vitamini i minerali neophodni za dobro zdravlje. Fitonutrijenti, aktivna jedinjenja u namirnicama biljnog porekla, u svom osnovnom obliku štite od bakterija i virusa, pomažu kod depresije, gojaznosti. S obzirom da svaka namirnica sadrži određene hranljive materije, koje pomažu da se organizam odbrani od nekih bolesti i stanja, najbolji način da se zaštitimo jeste da konzumiramo različite namirnice.

Povrće i voće

Želite da unesete dovoljno vitamina i minerala? Ništa jednostavnije. Idite na pijacu i kupite razne vrste voća i povrća. Svi znaju da je voće i povrće zdravo. Ali, da li ga jedete dovoljno? Ili, možda, previše? I, da li ga konzumirate na pravi način?
Koliko nam je dnevno dovoljno?
Voća je dovoljno 250 grama dnevno, a prihvatljivo je i do 500 grama za mlađe i osobe koje su izložene naporu. Što se tiče povrća, ta količina iznosi od 300 do 500 grama. Ako vam je teško ili neizvodljivo da merite namirnice, postoji jednostavan, „kanadski“ metod - jedna vaša šaka voća i dve povrća dnevno, ili po obroku (oko 100 grama može da stane u žensku šaku srednju veličine). Najbolje je da obrok sadrži različito povrće i voće.

Sačuvajte plodove jeseni i za zimu

Važno je da se odaberu čvrsti, zreli, neoštećeni plodovi. Što je voće i povrće bolje, to će biti bolja zimnica.

Džem

Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, često sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće,  dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.

Pekmez

Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je 25 odsto.

Hladni džemovi

Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani «hladni džemovi», moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu. Odnos voća i šećera je obično pola pola, ali za zaslađivanje možete koristiti i veštačke zaslađivače, jedino što je tada obavezno dodavanje želatina da bi se obezbedilo zgušnjavanje.

Recepti

1Salata od pasulja, zelenog paradajza i paprike

Sastojci:

  • 1 kg mladog pasulja
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg crvene paprike
  • 1 čaša (od jogurta) sirćeta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša šećera
  • 2 naseckane čaše peršinovog lista
  • 2 čena belog luka
  • Šargarepa i feferone po želji

Priprema:
1. Pasulj do pola skuvajte. skuhajte
2. Papriku iseckajte na rezance pa na kockice. Zeleni paradajz takođe iseckajte na kockice. U dublji lonac stavite sve osim pasulja i peršuna i kuvajte oko 30 minuta.
3. Dodajte pasulj i peršuna pa kuvajte još deset minuta. Ako je pregusto, sipajte malo prokuvane vode.
4. Vruću smesu sipajte u dobro oprane tege, zatovrite i desetak minuta držite u rerni na 100 stepeni. (Ovo je dovoljno za 7-8 tegli)

Džem od bundeve i pomorandže

Sastojci

  • Bundeva oko 1,5 kg
  • 1 kg šećera
  • 1 pomorandža
  • 1 limun
  • malo svežeg đumbira

Priprema

Bundevu očistiti od koščica i vlakana i iseći je na kockice. Kuvati bundevu oko 20 minuta u 500 ml vode.  Skuvanu bundevu ocediti i mikserom ispasirati tako da se dobije pire, a potom ga procediti kroz cediljku. Pomorandžu oljuštite i prokuvajte u malo vode, a kada omekša iscediti je, ispasirati je i očistiti od koščica. Izvaditi pire, dodati mu šećer, sok od limuna i isceđenu i ispasiranu pomorandžu, kao i malo nastruganog đumbira. Kuvati sve zajedno na laganoj vatri uz stalno mešanje dok smesa ne postane gusta kao žele. Tada je džem gotov. Vrući džem staviti u tople tegle i zatvoriti.
Napomena: Umesto šećera možete koristiti i zaslađivač uz dodatak želatina.

Više informacija na www.pronadjimeru.com

 

 

hellomagazin.rs promo
Tagovi: ishrana zdravlje