Sreća, tuga, zahvalnost i stres: Šta praznici rade našem mozgu

Sreća, tuga, zahvalnost i stres: Šta praznici rade našem mozgu

Autor: | 02/01/2016

0

Darivanje, zahvalnost i sav taj šećer mogu učiniti da se osećate zaista dobro. Ali i zimska tuga je takođe stvarna.

Istraživači s Univerziteta u Kopenhagenu slučajno su, istražujući migrenu, primetili kako se određeni centri u mozgu aktiviraju kad osobe gledaju "praznične sadržaje" poput božićnih fotografija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom magazinu Medical Journal 16. decembra.

- Ono što smo otkrili je vrlo interesantno - kaže za Haffington post dr. Brajan Hedok, medicinski fizičar na univerzitetu u Kopenhagenu i koautor studije.

A evo šta praznici čine našem mozgu:

Naš mozak dok dajemo poklone

Da, dobijati poklone je predivna stvar, a istraživanja su pokazala da, kad darujemo nekoga, naš centar u mozgu odgovara na isti način kao da smo i sami dobili poklon, što je zapravo jedan od razloga zašto se osećamo tako dobro dok poklanjamo dragim ljudima ili onima kojima je pomoć potrebna.

Naš mozak i zahvalnost

Za vreme praznika dosta vremena provodimo sa porodicom i prijateljima i razmišljamo o tome koliko smo zahvalni na svim važnim i dobrim osobama u našem životu.

- Zahvalnost nagrađuje velikodušnost i održava krug zdravog društvenog ponašanja - kaže Antonio Damasi, profesor psihologije i neurologije sa univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Naš mozak pod stresom

Praznici nisu ispunjeni samo ljubavlju i porodičnim druženjem, nego i stresorima kao što su kupovina, putovanja, pripremanje hrane, briga o novcu itd.

Jedno istraživanje iz 2008. godine, koje je sprovela američko udruženje psihologa, pokazalo je da je 8-10 Amerikanaca pod velikim stresom za vreme praznika, što ljude može da učini nervoznim, razdražljivim, svadljivim i sl.

Naš mozak na šećeru

Kad konzumiramo slatkiše, telo šalje poruku našem mozgu u kojem se potom aktivira centar za nagrađivanje. Naravno, nema ničeg lošeg u povremenom stimulisanju ovog centra, ali ukoliko se to dešava suviše često, dolazi do slabijih reakcija, kao i javljanja nezdrave želje za šećerom.

Naš mozak i zimska tuga

Ukoliko se, međutim, za vreme praznika uvek osećate loše, ne krivite Božić, Novu godinu ili nedostatak voljene osobe. Razlog za loše raspoloženje može da bude sezonski afektivni poremećaj, forma kliničke depresije koja se javlja povremeno tokom zimskih meseci, kada smo manje izloženi suncu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: praznici zdravlje

Najnovije vesti