Najpoznatija lokomotiva na svetu ponovo "juri" (video)

Najpoznatija lokomotiva na svetu ponovo "juri" (video)

Autor: | 11/01/2016

0

Jedna od najpoznatijih parnih lokomotiva na svetu, Leteći Škot, prošla je prva testiranja u severnoj Britaniji posle desetogodišnje restauracije i više od 80 godina od kada je postala prva lokomotiva koja je dostigla brzinu od 160 kilometara na sat, javlja britanski Bi-Bi-Si.

Na restauraciji motora lokomotive, koja je "penzionisana" još davne 1963. godine, radio je tim njujorškog Nacionalnog muzeja železnice od 2006. godine, a ovi radovi su, prema procenama Rojtersa, koštali gotovo četiri miliona funti (šest miliona dolara).

- Leteći Škot je svakako najpoznatija lokomotiva na svetu - navodi se na službenoj internet stranici njujorškoj muzeja, dok glavni kustos tog muzeja, Endru Meklin, poručuje da je lokomotiva "ustala iz mrtvih" i da joj je ponovno udahnut život.

Lokomotiva je napravljena 1923. godine, da bi ubrzo postala jedna od najsjajnijih "zvezda" britanskog železničkog sistema.

Nakon što je 1963. povučena iz upotrebe, ova lokomotiva je prodata biznismenu koji ju je odvezao na turneju po SAD-u. Tokom 1988/1989. godine, pod novim vlasnikom, lokomotiva je dospela i do Australije.

Komentari (0)

Loading
, Foto:printscreen hellomagazin