Lako razgradivi proteini iz namirnica podstiču bolji rad jetre i zato možete posle prazničnih dana koji su opteretili vaš organizam teškom hranom koristiti ovaj dijetalni režim ishrane.
Masna, kalorična hrana puna holesterola i koja čašica više alkohola, za samo nekoliko dana uživanja u čarima praznične trpeze, mogu da opterete jetru, žučne puteve i izazovu akutno zapaljenje. Adekvatni dijetalni režim, koji uključuje dovoljan broj kalorija kao pravilan odnos osnovnih hranljivih sastojaka, osnovna je preporuka kod akutnog zapaljenja jetre.
Najviše kalorija trebalo bi uzimati iz ugljenih hidrata, kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med. Preporučeni izvor belančevina su: nemasno meso, posni sveži sir, obrano mleko, riba. Količinu masti potrebno je maksimalno smanjiti (od 40 do 60 grama dnevno), a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje). Povrće i voće se može jesti sirovo ili kuvano. Salata se priprema sa nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovim sokom. Nije preporučljivo pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, prženje. Hranu bi trebalo uzimati u češćim, manjim obrocima.
Kod akutne upale jetre nekoliko dana se daje stroga, takozvana čajna dijeta kada možete da pijete samo čajeve i jedete kompote, a nakon smirivanja simptoma sprovodi se zaštitna dijeta.
Nedeljni jelovnik
Za doručak pojedite tri kašike zobenih pahuljica sa suvim voćem, bananu, kašičicu meda od kestena uz dodatak nemasnog jogurta. Za jutarnji međuobrok odaberite dva integralna keksa, a za popodnevni međuobrok fermentirani mlečni proizvod sa probioticima i šaku suvog grožđa.
Ponedeljak
Ručak: rižoto sa graškom i šargarepom (100 g), salata od cikorije (200 g), šaka lešnika, zeleni čaj
Večera: ćuretina na žaru (80 g), salata od divljeg komorača s belim lukom (80 g), hleb sa semenkama (80 g), kolač od jogurta s cimetom i đumbirom, čaj od koprive
Utorak
Ručak: testenina sa graškom i šargarepom (100 g), zelena salata (100 g), jabuka, čaša soka od ananasa
Večera: barena teletina (50 g) i bareni krompir za salatu (100 g), ražani hleb (80 g), čaj od koprive
Sreda
Ručak: pileća supa sa pirinčem (100 g), salata sa celerom, jabukom, orasima i jogurtom (150 g), pita sa jabukom, zeleni čaj
Večera: riba na žaru (100 g), bareni krompir s blitvom (150 g), pomorandža, čaj od jabuke sa cimetom
Četvrtak
Ručak: salata s pirinčem, ćuretinom i ananasom (200 g), šaka sušenih šljiva, čaša mineralne vode
Večera: posna teletina na žaru (100 g), zelena salata (70 g), banane u sirupu od bagremovog meda sa bademima
Petak
Ručak: bukovače na žaru s belim lukom (100 g), salata od krastavaca i kiselog mleka (100 g), čaša soka od pomorandže
Večera: riba u rerni (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente
Subota
Ručak: barena riba (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente
Večera: voćna salata, mineralna voda sa magnezijumom
Nedelja
Ručak: testenina sa tunjevinom (100 g), mešana salata (200 g), sok od cvekle i šargarepe
Večera: pečena ćuretina (150 g), bareni kelj (80 g), hleb sa semenkama bundeve (80 g), kesten-pire, čaj od lipe
Pročitajte još
Prvomajski praznik u vili Đokovića kraj Rume: Srđan i Dijana u ovoj oazi okupljaju prijatelje
Vila Đokovića kod Rume oaza za druženje
01/05/2024
Saznajte višePrvomajski ručak po recepturi Jelene Đoković: Roštilja i ona, ali na poseban način
Prvomajski ručak Jelene Đoković
30/04/2024
Saznajte višeĐoković jede samo ovaj hleb: Pekar otkrio tačan recept, jedan neverovatni sastojak mu daje svu čar
Recept za hleb koji Đoković jede
29/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)