Ovo su znaci da nosite pogrešne cipele

Ovo su znaci da nosite pogrešne cipele

Autor: | 01/02/2016

0

Gotovo 90 odsto žena nosi preuske cipele. A pogrešne cipele mogu itekako da naškode stopalima i držanju tela, da uzrokuju bol i ceo dan jednostavno učine nepodnošljivim. Uz žuljeve postoje i drugi znakovi koji vam govore da nosite cipele koje vam ne odogovaraju.

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole

Tokom vremena, luk stopala (deo stopala s unutrašnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada zbog čega se stopalo širi. Zato kako starite možete početi da nosite jedan ili dva broja veće cipele. Preporučuje se da jednom godišnje izmerite stopalo.

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela

Između prstiju i vrha cipela treba da postoji malo prostora, što znači da biste trebali da možete da mrdate prstima. Tokom dana noge nateknu pa cipela koja vam je ujutro dobre veličine uveče može da vam postane tesna. Zato se preporučujue da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

3. Bole vas mišići s unutarašnje strane stopala

Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako znaćete ako vas na kraju dana jako bole mišići s unutrašnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu pri čemu se mišići na dnu stopala stiskaju sa svakim korakom kako biste luk stopala zadržali gore.

Ovo instinktivno naprezanje sprečava da cipela ne spadne s noge ili da ne "igra" oko stopala. Takvo naprezanje na kraju može da rezultira povredom poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod koje dolazi do delimičnog ili potpunog puknuća vezivnih niti petne kosti.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima

To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može biti da vam je cipela preuska, odnosno pretesna na određenim delovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može da stvori zadebljanja na koži ili uticati na zglobove, što može da rezultira bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporučuje se da cipele proširite ili ih zamenite za komforniji model.

5. Nosite patike ili cipele koje su se previše istrošile

Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Propešačite li nedeljno 16 kilometara, cipele biste trebali da promeniti svakih 9 do 12 meseci. Znakovi koji takođe upućuju na to da vam trebaju nove cipele su preveliki nabori na cipelama i naginjanje cipela na levo ili desno kada ih stavite na ravnu površinu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: cipele lepota