Topao, lak za čišćenje, lep: Pažljivo odaberite pod u kuhinji

Topao, lak za čišćenje, lep: Pažljivo odaberite pod u kuhinji

Autor: | 09/02/2016

0

Topao, lak za čišćenje i lep - ovo su odlike koje bi trebalo da ima kuhinjski pod.

Međutim, retko je kada tako. Kvalitet i izgled poda u kuhinji se, najčešće, neopravdano zanemaruje u odnosu na druge prostorije, jer većina domaćica misli da nije važno kakav je jer se u ovoj prostoriji sprema hrana. Naprotiv, ukoliko je topla i lepa, kuhinja može da postane jedan od najvažnijih prostorija u stanu ili kući. Daleko je važnije kakav je pod u odnosu na kuhinjske aparate i elemenate, jer se sve ostalo češće i lakše menja.

Pločice

Ukoliko je kuhinja najhladniji deo stana (što se često dešava, jer najčešće ima vrata ka terasi) pod mora da bude topao. Tačnije, mnoge domaćice žele pločice u kuhinji da bi lakše obrisale kada se nešto prospe. Međutim, iskustvo nauči da su pločice izuzetno hladne i da se prilično klizaju. Tada je skupo menjati pod, pa je jedini spas u prekrivanju vinilom.

Laminat

Niko ne žali novac kada se u dnevnoj sobi postavlja parket, ali za kuhinju se škrtari i mnogi misle da je laminat odlično rešenje. Sa laminata se, zaista, lako obriše sve što se prosulo, ali se, takođe, ovaj materijal i veoma lako podiže i još lakše uništava. Proizvođači tvrde da laminat ima rok trajanja 15 godina, ali se u kuhinji daleko brže "ofuca" i podigne. Postavljanje novog poda donosi i nove glavobolje.

Itison

Ukoliko je cena povoljna - ovo može da bude dobro rešenje. Itison je topao i, ukoliko je šaren, eventualne fleke se neće toliko videti. Velika mana je što mora da se često menja.

Vinil

Ovo je, verovatno, najkorisniji materijal za kuhinju. Jeftin je, brzo i lako može da se obriše, ne ostaju fleke, topliji je od pločica, trajniji od laminata, jeftiniji od parketa. Vinil postoji u bezbroj boja i dezena, pa može da bude i veoma dekorativan. Međutim, vinilni pod je najbolji u kombinaciji sa stazama ili prostirkama.

Staze

Neki ih ne vole, ali se svi slažu da su izuzetno korisne. Staze mogu da ugreju hladan (pločice) ili klizav (laminat) pod, kao i da zaštite skup parket. Staze su jeftine, pa mogu da se menjaju i jednom godišnje, a u prodavnicama se ne naplaćuje dodatno obrubljivanje. Jedino je važno birati stazu koja na naličju ima gumu.

Trska

U radnjama mogu da se kupe i staze od trske koje su veoma praktične zbog lakog održavanja. Ovakva staza od bambusa odlično štiti od hladnih pločica, a mogu da se nađu u lepim dezenima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor kuhinja

Najnovije vesti