Ne preterujte sa vodom kad čistite drvene površine

Ne preterujte sa vodom kad čistite drvene površine

Autor: | 23/02/2016

0

U većini stanova čišćenje drvenih površina oduzima najviše vremena jer su mnoge stvari, poput nameštaja, parketa, kuhinjskih elemenata, napravljene baš od ovog materijala. Drvo je najosetljivije i najzahtevnije, pa njegovo čišćenje podrazumeva drugačiji tretman od, na primer, keramike ili plastike. Za održavanje drvenih površina nije svejedno da li je drvo i čime premazano.

Obojeno drvo - Kada drvo ima debeli premaz boje, relativno lako ga je čistiti. Koristite bilo koje sredstvo za čišćenje drveta ili običnu vodu.

Lakirano drvo - Najbolje ga je samo usisati ili ukloniti prašinu suvom krpom.

Prirodno drvo - Ovo je najveći izazov za čišćenje. Nikako nije dobro koristiti vodu ili bilo kakva sredstva jer bi se nakvasilo i sve upilo. Najbolje je usisati ga i obrisati krpom na koju smo naneli sredstvo za čišćenje drvenih površina, ali u maloj količini.

Iverica - Ovaj materijal je osetljiv, pa nemojte preterano da ga kvasite. Ako ima neki premaz, možete ga obrisati mokrom krpom, a ako je bez premaza najbolje je usisati ga i obrisati suvom krpom. Iverica obično ima gornji sloj prekriven plastikom ili sličnim materijalom, i takvi delovi mogu da se peru vodom i sunđerom.

Površine premazane voskom - One odlično podnose vlagu, pa možete bez problema da ih prebrišete mokrom krpom, ali i odmah posle toga suvom, da površina ne bude vlažna.

Postoje i pravila kako treba da se održava nameštaj. Prvo sve treba usisati da ne bude prašine, a najbolje je koristiti četke na usisivaču da nameštaj ne oštetite. Potom bi trebalo da ga premažete nekim od specijalnih sredstava koja daju sjaj drvenim površinama.

Što se tiče parketa ili laminatnog poda, pravilo je isto: nakon usisavanja treba ga prebrisati vlažnom, ali ne mokrom krpom i ostaviti da se osuši. Nikada ne treba da stavljate razne voskove ili sjajeve na pod jer može da postane veoma klizav i - opasan po život.

Ko u kući ima nameštaj ili neke druge stvari od bambusa, u mlaku vodu treba da doda nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova i sve lagano prebriše sunđerom. Ukoliko je predmet pleten, za čišćenje treba koristiti četkicu za zube. Nakon pranja odmah posušiti nameštaj.

Umetnički predmeti

Ako imate umetničke predmete od drveta, najbolje je da prašinu lagano uklonite pomoću posebnih četki i eventualno nakon toga premažete voskom. Stručnjaci savetuju da umetničke predmete ne prskate kupovnim sprejovima za drvo jer mogu da imaju komponente koje će oštetiti vašu umetninu. Na isti način treba čistiti i ramove za slike.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još

Najnovije vesti