Zlatno pravilo koje poštuju zadovoljni putnici glasi: dobro upoznati odredište na koje se putuje.
Razlog zašto se neko loše proveo može da znači da nije znao gde putuje i šta da očekuje. Čim se uplati aranžman, treba početi sa planiranjem i pravljenjem spiska šta obavezno treba videti.
Rim
Prvo pravilo je da ne treba bacati novčiće u sve fontane. Ali je još važnije ne čekati u redu za Koloseum, jer se ulazi sa istom kartom koja se kupi na ulazu u Forum ili u Muzej. Ulaz u Vatikan je besplatan poslednje nedelje u mesecu, a Panteon je uvek džabe. Na ulici treba izbegavati susrete sa nasrtljivim prevarantima koji vam daju neki sitan poklon, a onda jure za vama da ih za to častite.
Beč
U Beču se ne kupuje flaširana voda, već se pije voda iz slavine. Prave Bečlije su uzdržani i kulturni ljudi i ne treba se smeškati damama u bundama, niti započinjati razgovor sa muškarcima u odelima. U Beču samo turisti nose helanke, šortseve i patike. Ovde je kafa uz dnevne novine ritual, a u gradskom prevozu se ne treba švercovati, jer su kontrolori nemilosrdni, a mnogi od njih govore srpski.
Barselona
Katedrala Sagrada familija je daleko interesantnija spolja. Unutra je gradilište za koje treba platiti 12 evra. Koliko god da je turista gladan ne treba da jede u Rambli, već u Gotskom kvartu. Španci, u principu, ne govore engleski. U Barseloni ne treba očekivati flamenko i veselu atmosferu, jer Katalonija nije Španija.
Pariz
U Parizu je nemoguće videti sve, a maksimum može da se postigne preciznim planiranjem i korišćenjem metroa. Pariz je skup, pa nikada ne treba jesti na Monmartru, u poznatim avenijama ili na fensi mestima. Najbolja i najjeftinija hrana je na železničkim stanicama, koje su prava umetnička dela. Čekati u redu za Ajfelov toranj je "bačen" dan, a kome je baš stalo, neka se popne uz 328 stepenika do prvog nivoa, jer je odatle pogled lep i liftom se silazi dole. Mudri turisti ne ulaze u velike radnje, koliko god bile privlačne. Jelisejskim poljima se samo prolazi, jer postoje samo zbog Amerikanaca.
Prag
Bez razmišljanja treba doplatiti hotel u centru. Ne treba šopingovati na Venceslav trgu. Ne treba piti kafu u "Starbaksu", niti jesti brzu hranu, jer češki restorani imaju veoma pristupačne cene. Na Karlov most se ne ide tokom dana nego rano ujutru ili predveče. Ne treba očekivati mnogo od Zlatnog sata, jer je precenjen kao atrakcija. Ne treba nervirati gardiste u Hradčanima, jer imaju kratak fitilj. U Pragu se treba slojevito oblačiti i nositi šal u bilo koje doba godine.
Pročitajte još
Hit recept ovog proleća - Mini palačinke
Mini - palačinke sa borovnicama i kremom od vanile
21/04/2021
Saznajte višeNedeljni horoskop do 26. aprila
Nedeljni horoskop do 26. aprila 2021. godine donosi sledeću astro prognozu
19/04/2021
Saznajte višeBez brašna i šećera: Recept Ivane Španović za „brownie“ koji njen zgodni dečko obožava
Recept Ivane Španović za „brownie“ bez brašna i šećera ćete već danas isprobati
15/04/2021
Saznajte višeNovi broj kultnog gastronomskog magazina La Cucina Italiana u prodaji
LA CUCINA ITALIANA - harmonija ukusa na trpezi dekorisanoj prolećem -
15/04/2021
Saznajte višeNajzdraviji mogući Keto eBook, nova knjiga food blogerke GourmAna
Blogerka Ana Vlatković, poznatija kao GourmAna objavila je najzdraviji eBook koji će postati vaš omiljeni priručnik za keto ishranu.
13/04/2021
Saznajte više
Komentari (0)