Obavezno! Zašto kupljena odeća mora da se opere pre nošenja?

Obavezno! Zašto kupljena odeća mora da se opere pre nošenja?

Autor: | 18/03/2016

0

Stručnjaci upozoravaju kako odeća na putu od fabrike do prodavnice prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimerenim uslovima, a pre kupovine isproba je mnoštvo ljudi. Upravo zbog toga odeća može da bude "rasadnik" raznih infekcija, kožnih oboljenja ili npr. uši.

- U smislu higijene, najpametnije je oprati odeću barem jednom, u nekom slučaju i dva puta pre nošenja. Kao dermatolog svedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odeće i lično ne bih rizikovao - rekao je za WSJ dr. Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu Columbia.

Smatra se kako je neoprana odeća mogući uzročnik pitirijaze (lat. Pityriasis rosea), bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na telu nakon kog se na koži šire manja žarišta.

Kao najvažniji i najopasniji razlog zašto bi odeću trebalo da operete stručnjaci navode ostatke boje i hemikalije poput formaldehida koji se koriste kod proizvodnje.

Upravo je formaldehid krivac za brojne alergije, oslabljen imunitet, a istraživanja su pokazala da je kancerogen. Nalazi se u odeći koja se ne gužva, a treba obratiti pažnju i na odeću od sintetičkih tkanina jer se one boje štetnin azo-anilin bojama. Ako inače imate problema s alergijama, zbog ovih stvari možete da dobijete jaku reakciju, a kod ostalih ljudi one mogu da izazovu iritaciju.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje