Deset stvari koje niste znali o Smaragdnom ostrvu

Deset stvari koje niste znali o Smaragdnom ostrvu

Autor: | 22/03/2016

0

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i "smaragdnim ostrvom". Donosimo vam deset manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika. Najstariji irski pab – Sean's Bar – nalazi se u gradu Atlon, a veruje se da potiče iz 900. godine nove ere.

2. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se zemlja tako nalazi na šestom mestu liste najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u proseku, najsuvlji mesec u godini u ovoj zemlji. Ovaj podatak mogao bi da vam bude od koristi u slučaju da planirate da posetite ovu predivnu zemlju.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih slučajeva opažanja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima.

8. Muckanaghederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta s najdužim imenom u Irskoj.

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Reč je svojevrsnom tipu krvavice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hleba, zobenih pahuljica i masti.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je zvanično upotrebljena u članku magazina Inter-Ocean 12. oktobra 1880. godine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin