Naučnici otkrivaju koliko često treba čistiti stan

Naučnici otkrivaju koliko često treba čistiti stan

Autor: | 16/04/2016

0

Svi imamo različite navike čišćenja, ali većinom se barem jednom nedeljno prisilimo da odradimo ono osnovno poput usisavanja, brisanja prašine ili pranja kupatila. A šta je sa svim ostalim većim poslovima? Mrski su, ali ih treba uraditi, a naučnici sada otkrivaju kako i koliko često.

Ako niste vični čišćenju stana ili priče o bakterijama smatrate preteranim, možda će vas razuveriti ova studija koja tvrdi da na nekim mestima ponekad ima više nečistoća nego u kanti za smeće.

Mikrotalasna 

Olakšava svakodnevne obaveze u kuhinji čak i da se samo koristi za grejanje vode, mleka ili podgrejavanje ručka. Ali ako u njoj volite da kuvate, istraživanje američkog Centra za bolesti i prevenciju objavljeno u The American Journal of Epidemiology upozorava da treba da se čisti barem jednom nedeljno brisanjem, a jednom mesečno detaljno, iznutra i spolja. Za brzinsko čišćenje pomešajte pola čaše vode s istom količinom belog sirćeta pa zagrejte u mikrotalasnoj. Kada proključa, izvadite šoljicu i dobro prebrišite unutrašnjost.

Posteljina

Juan Tovi, voditelj grupacije za istraživanje alergena u medicinskom institutu Woolcock kaže kako odumrle ćelije kože, grinje i ostale prljavštine nema  u velikim količinama kako se do sada mislilo. To važi ako se obavezno tuširate pre spavanja i negujete telo. Tada se koji vikend i može preskočiti presvlačenje kreveta, ali svake dve nedelje obavezno, bez izuzetka i posteljinu treba prati na visokim temperaturama.

Kada

Većinom se smatra da je WC šolja najprljavije mesto u kupatilu, ali novim istraživanjem došlo je do toga da je to kada. Elizabet Skot, direktorka Centra za higijenu i zdravlje u Bostonu, uporedila je količinu bakterija s onom u kanti za smeće i veoma se iznenadila. Od bakterija koje mogu da izazovu razne infekcije nijh 26 odsto našlo se testirano u kadi, a u kantama za smeće nivo je bio tek šest posto. Zaključak je da kadu treba temeljno oprati jednom nedeljno. Uz limun, dobro dezinfekciono sredstvo za čišćenje kade je i grejp. Kadu pospite solju i zatim dobro izribajte polovinu grejpa.

Frižider

Dovoljno je da se setite svežeg mesa koje je slučajno pokapalo po polici ili povrća s kojeg su popadali komadići zemlje u fioku i jasno je da frižider treba čistiti što češće kako se bakterije ne bi razmnožavale i slučajno zarazile hranu. Kompletno ga trebate čistiti jednom mesečno, a po potrebi ga prebrišite. Tu takođe pomaže belo sirće.

Tastatura

Ukratko, treba je čistiti jednom nedljno jer je pravo leglo bakterija. Neke studije su čak potvrdile da na njima zna biti bakterija koliko i na dasci WC šolje, pa i do pet puta više. Ako radite u knacelariji, tastatura je sigurno još prljavija pa odvojite malo vremena i detaljno je očistite.

Tepisi

Možete biti vredni i redovno usisavati, ali ipak ne možete izbeći dubinsko čišćenje tepiha. Jedan osnovni razlog zašto tepihe treba temeljno čistiti svakih pola do godine dana jeste što zbog njih u prostoriji kvalitet vazduha može da bude i deset puta lošija nego da ste na otvorenom. Osim što se u tkanju sakuplja prašina koju ne možete da izvučete običnim usisavanjem, manje kvalitetni tepisi imaju nepogodan lepak i neprirodne materijale koji su loši za zdravlje čoveka. Štaviše, mikrobiolog i imunolog Filip Tijerno, autor knjige The Secret Life of Germs kaže kako se na pet centimetara kvadratnih u tepihu može naći čak 200.000 bakterija što je 4.000 puta više nego na dasci WC šolje. Uzroci ovako velike prljavštine jeste što se u tepihu može naći svega, od hrane, ljudskih ćelija kože, polena i raznih bakterija, posebno ako imate i kućne ljubimce. Naučnicic sa Univerziteta u Aleksandriji u Egiptu otkrili su kako određena eterična ulja mogu vrlo učinkovito da deluju u borbi protiv grinja – malih, mikroskopom vidljivih stvorenja koja često žive u posteljini, tepisima, nameštaju i zavesama. Ako ove uzročnike brojnih alergija želite da držite pod kontrolom, sjajan su izbor eukaliptus i karanflilić koji su se pokazali najučinkovitijim uljima za uklanjanje grinja.

Radne površine u kuhinji

Ako je stanje s tepisima tako loše, onda nema dileme da kuhinjske radne površine treba čistiti baš svaki dan, posebno one delove na kojima pripremate hranu. Prema mišljenjima stručnjaka za čišćenje, najprljaviji deo je oko same sudopere jer prenosite prljavo posuđe, perete namirnice i koristite sunđer za posuđe s kojeg kapa prljava voda, a verovatno znate da je upravo taj sunđer jedan od najprljavijih i da ga redovno treba čistiti na primer iskuvanjem u mikrotalasnoj ili  menjati novim. Ovo je još jedan zadatak koji biste trebali da radite jednom nedljno, a ako imate radne površine koje ne koristite, njih takođe možete temeljito oprati svakih sedam dana.

Peškir

Peškire, posebno one za ruke koje koristi više ukućana trebalo bi oprati svaka tri dana, predlažu istraživanja jer se na njima sakupljaju odumrle ćelije kože i ostaci vode sa sapunom pa su odlično leglo bakterija ili plesni i gljivica.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor