Najveći na svetu: Zaplovio moderan vikinški brod (video)

Najveći na svetu: Zaplovio moderan vikinški brod (video)

Autor: | 27/04/2016

0

Brod "Zmaj Haralda lepokosog"” replika je "Vikinškog velikog broda" i trenutno predstavlja najveći moderan vikinški brod na svetu. Nazvan je po prvom kralju Norveške, koji je 872. godine ujedinio ovu zemlju.

Posada broda pokušaće da istraži svet na isti način na koji su to vikinzi činili u prošlosti , prateći "stope" Lejfa Eriksona, čoveka koji se smatra prvim Evropljaninom koji se iskrcao na tlo Severne Amerike.

Plovidba je počela u utorak, a njeno trajanje zavisiće od vremenskih uslova. Na Island bi trebalo da dospe 3. maja, na kanadsko ostrvo Njufaundlend oko 1. juna, u Toronto 1. jula, a do Njujorka bi trebalo da pristigne do 15. septembra.

Prema navodima ekspedicionog tima, brod će proći i pored najjužnije tačke na Grendlandu, čije se vode smatraju jednim od najopasnijih na svetu.

Posada broji 32 člana, poreklom iz Norveške, Švedske, SAD, Kanade, Estonije, Rusije, Španije, Francuske i Velike Britanije, koji se nalaze pod komandom kapetana Bjorna Ahlandera. Oni su odabrani među više od 4.000 kandidata, koliko ih se prijavilo za učešće u misiji.

Putovanje će biti vrlo naporno, s obzirom na to da će posada zbog nedostatka mesta morati da spava na smenu u posebnom šatoru u koji može da stane 16 ljudi.

Svi zainteresovani mogu pratiti putovanje i uživo, putem veb-sajta ekspedicije.

Komentari (0)

Loading
, Foto:printscreen hellomagazin

Najnovije vesti