Karela je prirodni insulin

Karela je prirodni insulin

Autor: | 27/05/2016

0


Karela se tradicionalno koristi u kuvanju i medicini kod naroda Azije, Afrike i južne Amerike.

Tropska biljka iz porodice loze (Momordica sharantia) je jedna od retkih koja je dobila potvrdu o lekovitosti od zvanične medicine.

Zovu je i gorka dinja, otkrivena je u Indiji, odakle je u 14. veku preneta u Kinu, pa u druge delove sveta. Naročito je popularna među Japancima sa Okinave, koji su poznati po dugovečnosti.

Raste kao loza, dugih i rascepkanih, jestivih gorkih listova i žutih cvetova. Najpoznatija je po izuzetno gorkom plodu, koji podseća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelen je boje, a kad sazri postaje narandžasto žut. Zreo puca na tri dela i pojavljuju se jarko crvene semenke, gorke i jestive.

Karela sadrži malo kalorija, a nezreli plodovi su riznica vitamina C, B1, B2, B3. Obiluju kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno deluju na imunitet i celokupno zdravlje. Ovo voće je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji snižava nivo glukoze, odnosne šećera u krvi.

Osim toga, čisti toksine iz organizma i leči psorijazu, podiže nivo energije i olakšava disanje. Deluje i kao imunomodulator, jer ekstrakti iz karele pojačavaju imunološke funkcije ćelija, što je važno za obolele od HIV- a, karcinoma i drugih teških bolesti.

Postoje dokazi da redovno konzumiranje soka gorke dinje "izgladnjuje" ćelije raka i tako ih uništava. Takođe, sok deluje antivirusno, čisti creva od mikroorganizama, ublažava varenje i pospešuje mršavljenje, olakšava probleme izazvane dijabetesom, ubrzava zarastanje rana. Od osušenog lišća pravi se čaj protiv bakterija, koji podstiče varenje i leči malariju.

Karela se ne preporučuje samo trudnicama i dojiljama, jer njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije materice, a dojilje putem mleka bebe snabdevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađu uzrast.

U Indiji se karela izuzetno ceni, smatra supernamirnicom i tradicionalno pije izuzetno gorak i nezaslađen, sveže isceđen sok od jedne dinje. Više od te dnevne doze se ne preporučuje.

S obzirom na to da Indusi veruju da je upravo ovo voće razlog njihove dugovečnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, često je imaju na trpezi. Gorčinu smanjuju tako što je mariniraju u slanoj vodi, uklanjaju unutrašnjost ploda i pune ga raznim začinima, crnim i belim lukom, pa vezuju koncem i prže u ulju.

Kod nas u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane može da se nađe flaširan sok od karele i ekstrakt u kapsulama.

Komentari (0)

Loading
, Foto:theayurveda.org hellomagazin
Tagovi: zdravlje