Putovanje s mačkom je avantura za koju se treba dobro pripremiti

Putovanje s mačkom je avantura za koju se treba dobro pripremiti

Autor: | 13/06/2016

0

Vreme je godišnjih odmora i spremate se za put sa kućnim ljubimcem. Ako je vaš ljubimac mačka, baš i nemate sreće, jer su one verovatno najgori putnici među životinjama. Dok će na primer pas opušteno spavati za vreme vožnje, mačka će vam skočiti na glavu i prestravljeno mjaukati tokom putovanja.

1. Potvrda da je mačka zdrava

Pre puta posetite veterinara koji će pregledati mačku i dati potvrdu da je životinja zdrava. Ako još niste obavili sve vakcinacije, sad je pravo vreme.

2. Identifikacija

Nabavite mački ogrlicu sa pločicom na koju ćete ugravirati svoje podatke za slučaj da životinja odluta ili, još bolje, mikročipujte svoju mačku. Tako ćete biti sigurni da će se vratiti vama ako je neko pronađe.

3. Kao kod kuće

Putovanje u malom transporteru frustriralo bi i najmirniju mačku, zato se pobrinite da joj što više olakšate. U nosiljku stavite njeno ćebe koje miriše na kuću ili na vas i nekoliko omiljenih igračaka. Na putovanje ponesite i mačji krevet kako biste joj dodatno olakšali prilagođavanje na novi prostor.

4. Prva pomoć

Uzmite sa sobom sprej protiv buva i krpelja, a ako mačka već uzima neke lekove svakako i njih ponesite. Mačkama nemojte davati sredstva za smirenje, jer mogu imati loše posledice na njihovo zdravlje.

5. Igračke i poslastice

Kad bi pitali vašu mačku ona sigurno ne bi pristala na putovanje sa vama, a ne bi je oduševila ni činjenica što ste baš 100 m od plaže. Mačke ionako ceo odor provedu u hotelskoj sobi. Zato joj ponesite što više igračaka i omogućite joj da se zabavi dok ste vi napolju u potrazi za savršenim tenom. Redovno nagradite svoju mačku nekom poslasticom kako biste joj pokazali da cenite njeno strpljenje.

6. WC

To što se sada nalazite u hotelu ne znači da će vaša mačka odjednom početi da se služi hotelskim toaletom. Ponesite joj njenu kutiju sa peskom i redovno ga menjajte. Zapamtite da to što mačka nuždu obavlja u kutiji sa peskom ne znači da može da izdrži celu vožnju bez wc-a. Svaki put kad stanete omogućite mački pristup kutiji sa peskom.

7. Voda

Pobrinite se da tokom celog putovanja mačka ima pristup vodi i da pije redovno.

8. Uzmite posebnu torbu u kojoj će biti pospremljene sve mačkine stvari.

9. Hrana

Odmor nije pravo vreme za promenu mačje hrane. Sa sobom ponesite dovoljno hrane za celo putovanje. Ne hranite mačku barem 3 sata pre puta, ali ako put traje duže od 6 sati osigurajte joj pristup hrani.

10. Transporter za mačke

Ako ste mislili da mačku ostavite slobodno u autu, razmislite ponovno. One su životinje koje sigurno za vreme vožnje neće sediti mirno i gledati kroz prozor, zato je najsigurnije za sve da budu smeštene u transporter. On bi trebalo da bude dovoljno veliki da mačka u njemu može da stoji ali i da se okrene. Kako bi navikli mačku na transporter ostavite ga u kući sa otvorenim vratima. Ako mačka samostalno ne uđe, sami je lagano stavite i ostavite da stoji 5 min i postepeno produžavajte vreme boravka.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: mačka putovanja

Najnovije vesti