Putovanje na odmor mnogima mogu da upropaste stomačne tegobe koje mogu da potraju i po nekoliko dana. Sa promenom sredine dolazi do poremećaja dobrih bakterija u crevima, pa umesto sunčanja na plaži mnogi većinu vremena tokom odmora provedu u toaletu.
Jedan od najčešćih simptoma koji se javlja već prvog dana odmora je dijareja. Ona je vrlo često praćena povraćanjem, a u nekim slučajevima i povišenom temperaturom. Profesor dr Nikola Milinić, načelnik Gastroenterologije i hepatologije KBC "Bežanijska kosa", objašnjava da uzročnici proliva mogu biti bakterije salmonela, šigela, kao i pojedini paraziti.
- Do dijareje mogu da dovedu i neispravna voda za piće, pokvarena hrana, koja je često nedovoljno termički obrađena, neadekvatna higijena hrane i ruku. U najvećem broju slučajeva, međutim, u pitanju su poremećaji našeg mikrobioma kada nam u creva, putem hrane i vode ulaze drugi mikroorganizmi na koje nismo navikli, a koji normalno žive u crevima stanovnika zemlje u koju smo doputovali. Zato je potrebno neko vreme da se na njih naviknemo, da bismo kasnije i mi normalno podnosili njihovu vodu i hranu - objašnjava dr Milinić.
Za lečenje stomačnih tegoba, kaže dr Milinić, neophodno je piti probiotike koji pomažu da se reguliše crevna flora. Kako organizam ne bi dehidrirao treba uzimati što više tečnosti, a u apotekama mogu da se kupe i mnogobrojni lekovi koji sadrže elektrolite kojima nadoknađujemo izgubljenu tečnost. Da bismo izbegli neželjene tegobe, lekari savetuju da se probiotici uzimaju i preventivno, nekoliko dana pre polaska na put, jer se na taj način obnavljaju dobre bakterije koje mogu da spreče pojavu dijareje.
- Na odmoru treba jesti svežu i laganu hranu koja nije podložna brzom kvarenju i koja se brzo vari i ne opterećuje organizam. U vreme velikih vrućina metabolizam je sporiji, pa ga ne treba opterećivati energetski jakom hranom. Ishrana bi trebalo da bude bogate vitaminima i mineralima, bez mnogo masti i mesa, važno je uzimati salate, ribe, voće i bareno povrće - savetuje doktor Milinić.
Posle prestanka stomačnih tegoba, na uobičajenu ishranu treba se vratiti postepeno, izbegavati jaku i začinjenu hranu, a probiotike je neophodno uzimati najmanje još 10 dana. Ukoliko u međuvremenu dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, pa se pored dijareje, jave malaksalost, visoka temperatura, bolovi u mišićima, obavezan je odlazak kod lekara.
- Stručnu medicinsku pomoć treba potražiti i kada je proliv uporan, traje po nekoliko dana, kao i u slučaju pojave krvi i sluzi u stolici - kaže dr Nikola Milinić.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)