Sjajan ukus i miris, i sočan plod obavijen pastelnonarandžastom korom punom pegica čine kajsiju jednom od najprivlačnijih letnjih voćki. U letnjim danima, ove plodove treba jesti što češće kako biste, na najprirodniji način, svoju kožu pripremili za boravak na suncu.
Kajsija je voće najbogatije vitaminom A. Glavno svojstvo ovog vitamina je zaštita kože, prvenstveno od sunca i spoljnih faktora (zagađenog vazduha i drugih štetnih uticaja). Taj vitamin takođe štiti oči i pospešuje vid noću.
Kajsija sadrži u velikim količinama i vitamin C, karoten i lipide (masti). Pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i tako predstavlja i jako dobar adut u borbi protiv anemije. Delotvorna je i u borbi protiv reumatizma i bolova u uvetu. Bogata je kalijumom i puna vlakana, izvor je gvožđa i bakra, kao esencijalnih minerala važnih za zdravlje.
Kao i drugo voće i povrće, prema mnogim studijama, kajsija pomaže u smanjenju rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Takođe je vrlo cenjena kao blagi laksativ, koristan u lečenju opstipacije. Pomaže varenje ako se konzumira pre jela. Osim toga, sveži sok od lišća kajsije je delotvoran kod ekcema, opekotina i drugih kožnih problema.
Kajsija je odličan način da se očisti koža. Ispasirajte dve kajsije, dodajte malo meda, nanesite na lice i sačekajte 20 minuta. Isperite mlakom vodom.
Alkalna namirnica
Kajsije su alkalna namirnica, što ih čini pravim izborom za svakog ko ima problema sa kamenjem u žučnoj kesi.
Umesto da ih jedete sirove (što je sasvim ok) možete da napravite i osvežavajući smuti. Nekoliko kajsija izmiksajte u blenderu zajedno sa dva decilitra jogurta, kašičicom meda, par listića badema i sveže nane. Lakše ćete dočekati ručak ili večeru, ne posežući pritom za grickalicama.(VIDEO) NEKA NOVA LUBENICA: Mnogo maštovitiji načini da je smažete!
Uprkos nutritivno bogatom sastavu samog ploda, najvrednija je ipak koštica. Izuzetno lekovite koštice, koje ukusom podsećaju na gorki badem, najbogatiji su izvor vitamina B17, za koji neki medicinski stručnjaci i nezavisni biolozi smatraju da pomaže u lečenju zloćudnih bolesti. Ipak, sa košticama treba biti umeren. Amigdalin (vitamin B17), kome se i pripisuje antikancerogeno dejstvo, u većim količinama može da bude toksičan. Stručnjaci preporučuju šest do 10 jezgra dnevno.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)