Mesto na kom su se pojavile bubuljice otkriva šta vam fali

Mesto na kom su se pojavile bubuljice otkriva šta vam fali

Autor: | 25/07/2016

0

Ako vam se bubuljice i akne javljaju samo na licu, to najčešće ne predstavlja neki veći problem, osim toga što estetski baš i nije lepo. Međutim, ako počnu da se pojavljuju na drugim delovima tela, to može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem

Nastanak akni i bubuljica na našem licu i telu najčešće uzrokuju loša higijena i nezdrave namirnice koje jedemo. Neka područja se lakše tretiraju od drugih. Promena načina života i režima ishrane je najbolji način da ih se otarasite.

Šta tačno znače akne na različitim delovima tela? Pogledajte dijagram na prvoj fotografiji i saznajte.

Zona 1: Hormoni

Kao i na vilici, akne na vratu mogu ukazati na pojačan rad nadbubrežne žlezde. Drugi razlozi mogu biti stres ili visok unos šećera.

Zone 2 i 3: Stres

Akne na ramenima ukazuju na to da ste pod stresom, ranjivi i osetljivi.

Zona 4: Problemi sa varenjem

Najčešći uzrok akni na grudnom košu su problemi sa varenjem, poput nezdrave ishrane, loše navike u hrani, previše prezačinjene hrane ili mnogo hladna pića.

Zone 5 i 6: Vitamini

Akne na rukama se javljaju u vidu sitnih crvenih tački poput osipa. Najčešći uzroci su loša cirkulacija i gomilanje mrtvih ćelija u korenu dlake, kao i nedovoljno unošenje i loše korišćenje vitamina u organizmu.

Zona 7: Nivo šećera

Na stomaku se nalazi veoma malo znojnih žlezda, pa su najčešći uzroci akni na ovo delu tela visok šećer ili veoma uska odeća.

Zona 8: Higijena ili polno prenosive bolesti

Urasle dlake nastale od depilacije ili brijanja najčešći su uzrok akni na preponama i u karličnom delu. Loša higijena je takođe jedan od glavnih uzročnika. Ipak, mogu biti i bradavice ili simptom neke polno prenosive bolesti, naročito ako vas mesto svrbi, gnoji se, i ne pokazuje znake poboljšanja posle 3-4 dana.

Zone 9 i 10: Osetljiva koža ili alergije

Akne na butinama najčešće su reakcija na mleko za telo, gel za tuširanje, deterdžent za veš. Na potkolenicama se često pojavljuju i kao posledica uraslih dlaka od brijanja i depilacije.

Zone 11 i 12: Nervoza i varenje

Leđa su deo najčešće zahvaćen aknama, a najčešći uzroci su alergije, preterano znojenje, loša higijena.Još neki od uzroka su i loša ishrana puna masne i kalorične hrane, ili slab i nedovoljan san.

Zone 13 i 14: Varenje

Postoje tri glavna razloga za pojavu akni na zadnjici: prljav, zatvoren i uzak donji veš; veoma suva koža; i loša ishrana ili problemi sa varenjem, sa mnogo hladnih pića i veoma začinjenom hranom.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/thinkstock

Pročitajte još