Barselona – prestonica hedonizma

Barselona – prestonica hedonizma

Autor: | 21/09/2016

0


Ako na planeti postoji urbano mesto koje je stvoreno za uživanje, onda je to španska lepotica Barselona. Miris, ukus, zvuk – sva čula se probude čim prošetate čuvenom avenijom La Rambla ili zastanete da biste se divili nedovršenoj Gaudijevoj katedrali posvećenoj svetoj porodici.

Živopisna i intenzivna, a u isto vreme opuštajuća i blaga, Barselona je grad koji treba osetiti svakim čulom i u kojem treba iskusiti sve što se nudi. A toga ima – napretek!

Jedna od najvećih mediteranskih luka može se pohvaliti i brojnim lepim hotelima i uređenim hostelima, za svačiji ukus i džep. Mi smo odseli u luksuznom hotelu Arts, odmah kraj plaže. Ima pet zvezdica i 44 sprata, najviša je zgrada u Španiji, a iz raskošnih apartmana možete posmatrati ceo grad i okolinu. Šef restorana nudi originalna jela i vrhunska domaća vina.

Hotel je pravi sajam svega što ima veze sa savremenom umetnošću i dizajnom, pa je tako pored bazena smeštena džinovska skulptura zlatne ribe Franka Gehrija. U srcu Barselone, između avenije La Rambla i Gracije, nalazi se legendarni hotel Avenida, u kojem su davne 1965. godine odseli Bitlsi. Po njima je kasnije nazvan najpopularniji apartman.

Katalonska kuhinja je, jednom rečju, izvrsna. Od predjela do deserta. Interesantno je da svako doba godine ima svoj specijalitet, a možete ih pronaći i u običnim restoranima za svačiji džep i u onim elitnim gde račun za večeru za dvoje često ume da premaši dve stotine evra.

Ne idite iz Barselone dok ne probate fideue, jelo slično paelji, koje se pravi sa posebnim knedlama i servira sa tradicionalnim sosom alioli od ulja i belog luka. Nemojte jesti suviše rano, jer ćete propustiti živu atmosferu u glavnim restoranima.

U Barseloni se obično ruča posle dva, a i večera se uglavnom služi kasnije, nakon devet sati. Odlični su tapasi, jela od morskih plodova, asparagus na žaru, pržene artičoke, sote od mladih lignji, puževi… Proštetajte se uskim krivudavim uličicama misterioznog srednjevekovnog gotskog kvarta Bar Gotik, koji je pun zanimljivih tapas barova i kafića.


Ako nemate vremena da svratite do Barselonete na obali mora, obavezno obiđite Pikasovo omiljeno mesto, Els Quatre Gats, koje, iako renovirano, nije izgubilo svoj boemski šarm. La Rambla kao pešačka ulica ima stotinu bašti i kafića. Tu su i cvećare, kiosci s knjigama, štandovi na kojima se prodaju ptice, žongleri, umetnici koji crtaju po pločniku, žive statue, superbrze akrobate...

Sve ove predstave možete posmatrati dok pijete kafu. U blizini je Plasa Real sa mnoštvom barova i restorana, kao i park Guel, koji je projektovao arhitektonski genije Antoni Gaudí u svom čuvenom art-nuvo stilu.


Epska šetnja gradom počinje od prostranog trga Plaza de Katalunja, preko La Ramble – širokog šetališta sa tri trake, a nastavlja pijacom Merkat de Bukerija pod gvozdenim krovom. Tu je Gran teatr de Lise, opera koja i dalje čuva duh 19. veka.

Na obali je spomenik Kristiforu Kolumbu, od kojeg počinje morska promenada sa tri kilometra predivnih peščanih plaža, bez automobila i marina, sve do luke Olimpik.

Palata katalonske muzike predstavlja veličanstvenu, inspirativnu dvoranu.

Sagradio ju je arhitekta Montaner 1908. godine. Tavanica od obojenog stakla predivno izgleda na suncu i baca svetlost na mozaike i slike u raskošno ukrašenom enterijeru. Uvrštena je u Uneskovu kulturnu baštinu, a kraj pozornice se nalaze skulpture Brunhildinih konja iz Vagnerove opere Valkira i namrgođenog Betovena.


U must see kategoriju spadaju, svakako, glavni Gaudijevi radovi: Sagrada Familia, Kasa Batlo, Kasa Mila, potom boemska Gracija, četvrt u kojoj vas očekuje nezaboravan provod u svako doba dana i noći, Pikasov muzej, Fondacija Huana Miroa…

Planina Monserat je takođe zadivljujuće mesto, kao i rimske ruševine u Taragoni, zatim moderni centar Ešample, kontroverzni kvart Raval, magične fontane na brdu Monžik i, naravno, stadion Nou Kamp.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Thinkstockphotos