Bob Dilan se pismom zahvalio na Nobelovoj nagradi: Zaključujem da sam u retkom društvu

Bob Dilan se pismom zahvalio na Nobelovoj nagradi: Zaključujem da sam u retkom društvu

Autor: | 11/12/2016

0


Bob Dilan, pesnik i muzičar, i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nije se lično pojavio u Stokholmu da primi priznanje. On je poslao pismo Švedskoj akademiji, Nobelovom komitetu i zvanicama koje je pročitano na banketu sinoć nakon uručenja priznanja.

- Ovim puten šaljem najtoplije pozdrave članovima Švedske akademije i svim uvaženim prisutnim gostima. Žao mi je što nisam mogao lično da prisustvujem, ali znajte, molim vas, da sam duhom sa vama, počastvovan što primam ovako prestižnu nagradu. Da ću dobiti Nobelovu nagradu za književnost nešto je što nikad nisam mogao ni da zamislim. Od najranijeg detinjstva, blisko mi je čitanje i upijanje dela onih koji su vredni ovakvog izdvajanja: Kiplinga, Šoa, Tomasa Mana, Perl Bak, Albera Kamija, Hemingveja. Ovi divovi književnosti, čiji se rad izučava u školama, čuva u bibliotekama širom sveta i opisuju s poštovanjem, uvek su ostavljala dubok utisak. To što se sada priključujem ovakvoj listi imena zaista me ostavlja bez reči - napisao je Dilan.

Članovi Nobelovog komiteta gube strpljenje: Dilan je nepristojan i arogantan

On je u pismu naveo i da svako ko piše knjige, pesme ili drame bilo gde u svetu možda skriva taj tajni san o Nobelovoj nagradi i dodaje da je on "verovatno toliko duboko pohranjen da se i ne zna da je tu".

- Da mi je iko ikada rekao da imam i najmanje šanse da dobijem Nobelovu nagradu, pomislio bih da imam iste šanse da se popnem na Mesec. Zapravo, u godini kada sam rođen i nekoliko godina nakon toga, na svetu nije bilo nikoga za koga se smatralo da je dovoljno dobar da dobije Nobela. Zato zaključujem da sam, u najmanju ruku, u veoma retkom društvu - poručio je Dilan.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images
Tagovi: Bob Dilan kultura