Stalno ste gladni? Možda je ovo razlog!

Stalno ste gladni? Možda je ovo razlog!

20/09/2019

0

Jeli ste pre nekoliko minuta i već osećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše uticati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Postoji više razloga zbog kojih osećamo glad vrlo brzo nakon što smo jeli, a ovo su neki od njih.

1. Izbegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije deo vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati preteranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima ubiće glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju da smanje unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne treba da se brinete, jer proteine možete uneti i iz biljaka kao što su pasulj, grašak, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.

3. Jedete previše šećera

Podjedanko kao naprimer alkohol, cigarete ili droga, i šećer stvara zavisnost. Zato nije nimalo čudno ako osećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj deo možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do brojnih bolesti, propadanja zuba, kao i dijabetesa tipa dva piše zadovoljna.hr.

4. Pod velikim ste stresom

Da li je vaša svakodnevica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba da vas čudi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu.

Stručnjaci tvrde da povećan nivo stresa može povećati nivo šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osećaj gladi.

5. Dehidrirani ste

Konzumacija dovoljne količine vode, barem dve litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprečavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osećate žeđ. Zato je veoma bitno da vaše telo pravilno hidrirate.

hellomagazin.rs/Stana Luković guliver/thinkstock

Pročitajte još