Jača imunitet i čisti organizam: Čudotvoran čaj od koprive

Jača imunitet i čisti organizam: Čudotvoran čaj od koprive

Autor: | 30/09/2019

0

Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda – po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proleće.

Kopriva u sebi sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branjem u proleće, mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svima kome je potrebna energija nakon zimskog perioda, treba da se osloni na nju, piše bonapeti.rs.

Kopriva se može konzumirati cele godine. U proleće pomaže kod prolećnog umora, zimi će pomoći kada smo preterali za prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamenimo kafu čajem od koprive.

Čaj od koprive

Najbolja je mlada, prolećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mesto za branje korpive. Najbolje ako kod tog mesta ima voda blizu. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mestima i oko puta.

Zapamtite, beru se samo vrhovi koprive, a ne cela biljka. Koristite rukavice, pošto, iako je zdravo, kada kopriva ožari to mnogo boli.

Možete koristiti makaze, a sakupljeno stavite u kesu. Kada je donesete kući, rasporedite je na nekoliko dana u šarenu hladovinu da se osuši.

Osim za lečenje i jačanje imuniteta, kopriva se koristi i za pravljenje mnogih kulinarskih izazova, koji su tipični za bugarsku kuhinju.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock