Koje meso ne treba stavljati na roštilj?
Sve ste vi lepo zamislili – kupili ste ćevape, pljeskavice, ubacili i koju kobasicu, poneli ražnjiće... Vatra pucketa, društvo se okuplja, a onda – meso na roštilju tvrdo kao đon.
I eto ti Prvog maja – provod odličan, ali roštilj za zaborav.
Pexels
A da se to ne bi desilo i ove godine, pravo je vreme da na vreme razmislite:
Prva velika greška je kupovina već mariniranog mesa. Iako izgleda primamljivo u vitrinama, često je prepuno aditiva, konzervansa i soli. Umesto prirodnog ukusa, dobijete nešto što više liči na gumu u sosu.
Drugi minus ide za previše suvo i krto meso. Takvi komadi se na roštilju brzo stvrdnu i postanu nejestivi. Ako već birate, neka to bude meso sa malo masnoće – jer baš ta masnoća čini meso sočnim dok se peče.
I naravno, čuvajte se industrijskih prelivnih soseva – više štete nego koristi. Za pravi užitak u svakom zalogaju, birajte:
Pročitajte Ovo je pravi i jedini recept za rusku salatu - Prvi je napravio Lucijen Olivije opčinio sve
Svinjski vrat (vratinu) – taman koliko treba masnoće da ostane sočan.
Piletinu i ćuretinu – lake, zdrave i brzo se peku.
Ribu – idealna za sve koji žele laganiju, a bogatu trpezu.
Ćevape i pljeskavice – klasika koja uvek pali, ali pod uslovom da su sveži i domaći.
Pexels
Par trikova koje roštiljdžije ne zaboravljaju
Meso marinirajte sami, barem dva-tri sata pre pečenja – limun, maslinovo ulje, začini, i uspeh je garantovan.
Vatra neka bude srednja, nikako prejaka – da vam spolja ne zagori, a iznutra ostane sirovo.
Ne okrećite meso svakih 15 sekundi – pustite ga da uhvati koricu!
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)