Ofarbajte jaja pomoću pene za brijanje

Ofarbajte jaja pomoću pene za brijanje

Autor: | 14/04/2020

0

Ofarbajte jaja ove godine na jedan sasvim drugačiji način, koji će oduševiti vaše ukućane

Još nekoliko dana ostalo je do pravoslavnog Uskrsa, pa su pripreme za farbanje jaja užurbane. Ukoliko i dalje razmišljate na koji način ove godine da dekorište ili ofarbate jaja, evo sjajnog predloga.

Osim jaja, biće vam potrebna i jedna pena za brijanje, pa ukoliko je vi nemate, pitajte supruga da vam pozajmi svoju. Sigurni smo da će biti iznenađen koliko će uskršnja jaja prelepo izgledati.

Ovo je definitivno jedan kreativan način za uskršenje dekorisanje, a dobićete uskršnja jaja u divnim prošaranim pastelnim bojama.

Pročitajte i: Zašto je važno da prvo uskršnje jaje bude crvene boje

Jednostavno i nije zahtevno

Čitav postupak uopšte nije naporan, a ako želite, penu za brijanje možete zameniti šlagom. Sve što vam je potrebno je malo boje za hranu, modla za mafine i pena za brijanje/šlag i naravno jaja.

Prvo skuvajte 6 jaja ili 12 (u zavisnosti koliko imate mesta u modli za mafine) i dobro ih osušite. Zatim u svaku pregradu stavite penu za brijanje i po nekoliko kapi boje, piše stvarukusa.rs.

Možete u svaku pregradu da stavite različitu boju ili da pomešate nekoliko u zavisnosti kako želite da izgledaju. Štapićem za čišćenje ušiju malo promešajte, ali ne previše. Stavite jaja u pregrade i nekoliko puta okrenite dok se potpuno ne premažu. Neka odstoje 10-15 minuta. Izvadite jaja i isperite hladnom vodom.

Bićete oduševljeni efektom!

Pročitajte i: Iskoristite preostala uskršnja jaja za tri ukusne obrok salate

Ofarbajte jaja u crnu boju i to na prirodan način

Ukoliko želite da na uskršnjoj trpezi imate i neko tamnije jaje, evo sjajnog načina koji je potpuno prirodan. U staklenu teglu sipajte 1/4 šolje sušenih cvetova hibiskusa. Prelijte sa dve šolje ključale vode i neka odstoji dok se tečnost ne ohladi. Procedite tečnost i sklonite cveće. Sipajte jednu kašiku alkoholnog sirćeta i vratite u staklenu teglu. Dodajte jaja i stavite u frižider. Ostavite da stoji u boji 12+ sati da biste postigli odgovarajuću nijansu. Kada dobijete željenu boju, isperite i ostavite da se osuši. Čuvajte u frižideru.

Saveti za pravilnu kupovinu jaja za Uskrs

A kako biste sa sigurnošću pazarili samo dobra i kvalitetna jaja za Usrks, koja neće pucati tokom bojenja, potrebno je da znate nekoliko važnih stvari.

Pošto farbana jaja uglavnom dugo stoje – prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu dok se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta:

Kupujte čista i neoštećena jaja.
Najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka ključanja.
Ako ne farbate jaja prirodno (namirnicama), kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.
Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom.
Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti kako ih ne biste posle bacali.
Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi trebalo bi da pojedete u roku od dan dva.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty

Najnovije vesti