Recept za brionske ćufte Jovanke Broz: Ovo jelo je spremala Titu

Recept za brionske ćufte Jovanke Broz: Ovo jelo je spremala Titu

Autor: | 10/02/2024

1

Iako su bili u prilici da uživaju u umeću najboljih kuvara sveta, Josip Broz Tito i njegova supruga su u trenucima odmora sami pravili omiljene specijalitete.

Recept Jovanke Broz za brionski krompir sa ćuftama nekadašnji predsednik Jugoslavije je obožavao.

Keystone Hulton/Archive Getty Images

 
 

Budući da je reč o jelu koje se priprema brzo i jednostavno, recept Jovanke Broz danas je omiljen među brojnim domaćicama.

Pročitajte: Valterov karamel kolač - Recept za omiljeni desert Bate Živojinovića

 

Sastojci neophodni za brionski krompir sa ćuftama su: 

kilogram krompira, 500 grama mlevenog mesa, 2 jajeta, 150 grama slaninice, 250 grama rendanog kačkavalja, 2 glavice crnog luka, 2-3 čena belog luka, 50 grama maslaca, pola šolje ulja, tomatino, origano, biber, vegeta i so.

Deda Miletova kuhinja/ Youtube screenshot

 

Prvi korak podrazumeva da se pomešaju mleveno meso, crni i beli luk iseckani na sitne kockice, dva jajeta, 150 grama sitno seckane slaninice. Na kraju se doda kašičica vegete i kašičica bibera.

Dobijena smesa se oblikuje i ostavi da odstoji pola sata.

U drugoj posudi umutiti pakovanje tomatina, 50 mililitara ulja i kašičicu origana.

Krompir skuvati i pasirati, pa dodati 50 grama margarina, rendani sir, malo soli. Sipati u vatrostalnu posudu, zatim preliti tomatinom i na kraju poređati na vrh ćufte koje smo oblikovali.

Peći u rerni pola sata na 180 stepeni, posuti rendani kačkavalj i vratiti da se dopeče još 15 minuta.

Deda Miletova kuhinja/ Youtube screenshot

 
 

Zanimljiv je podatak da je recept Jovanke Broz star više od jednog veka, budući da ga je ona još u mladosti naučila od svoje majke.

Detaljan postupak pogledajte na jutjub kanalu Deda Miletova kuhinja.

 

 

Komentari (1)

Loading
Eva Čubrović ADN Zentralbild/DPA/Profimedia/Deda Miletova kuhinja/Youtube screenshot

Pročitajte još