Slava kod Živojinovića ne može da prođe bez čuvene sarme: Recept Lepe Brene oduševiće domaćice

Slava kod Živojinovića ne može da prođe bez čuvene sarme: Recept Lepe Brene oduševiće domaćice

Autor: | 21/11/2023

1

Sarme Lepe Brene nadaleko su čuvene, ovo je recept

Danas je veselo i u domu Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Moćni par obeležava porodičnu slavu Aranđelovdan, i svi u kući su uključeni u pripreme. Prošle godine zvezde interneta postale su njihove sarme, koje je popularna pevačica zavijala zajedno sa domaćicom i usput, naravno, zapevala.

Dalibor Danilović

 
 

Ovog puta glavni kuvar je - Viktor Živojinović. Već u ranim prepodnevnim časovima pohvalio se kulinarskim umećem, čak je ekskluzivno za pratioce otvorio šerpu i pokazao šta se krčka na šporetu. Mleveno meso za... Pogodili ste – sarme!

Instagram

 

Sve je lakše uz pesmu. Počelo je sa Zvonkovom „Kad sam bio mlađan lovac ja“, kada smo videli da Viktor vešto „upravlja“ varjačom, a nastavilo se Bešlićevom „Romanijom“, koju su zapevale porodična prijateljica Kata i kućna pomoćnica. Šerpa se ubrzo napunila sarmama.

Instagram

 

Dobre domaćice znaju da je za jednu od omiljenih đakonija na ovim prostorima bolje kad malo odstoji. A obično se zavijaju u većoj količini, kako bi ostale i za sutra.

Pročitajte: Slavska sveća, pogača i žito - Ovako porodica Đoković u svom domu dočekuje Aranđelovdan

Sarme sa potpisom Živojinovića gore imaju malo slanine, koja dodaje sočnost, lovorov list, i posute su paprikom.

Instagram

 

Iako je, kada je sarma u pitanju, svako svoj majstor, prave se uglavnom po istom receptu. Možda je najveća razlika veličina - neko voli krupnije, neko sitnije.

Kažu da je najbolje koristiti čuveni futoški kupus, jer su listovi mekši i elastičniji. Naravno, mora da bude kiseo.

Pročitajte: Sveća, ikona i sarma - Ovako prva dama u porodičnom domu slavi Đurđic

Listovi se pažljivo skidaju sa glavice. Treba odstraniti deblji deo bliži korenu, a potom oprati listove hladnom vodom i dobro ih ocediti. Mleveno meso, najčešće miks junećeg i svinjskog, dinsta se dok malo ne promeni boju. U zavisnosti od ukusa i količne dodaju se mleveni biber, začini i mlevena paprika. U izdinstano meso doda se šolja ili dve čistog pirinča. To je sve što je, prema tradicionalnom receptu, potrebno za nadev.

Instagram

 
 

Umotavanje sarme je posebna veština i neupućenima bi moglo da deluje komplikovano, ali tehnika se lako da savladati. Stavi se list na dlan, po sredini se ubaci kašika nadeva, pa se urola od korena prema vrhu. Na kraju procesa krajevi lista savijaju se sa bočne strane ka unutra.

Pre nego što se sarme poređaju, dno lonca podmaže se mašću i prekriva sa nekoliko listova kojima neko voli da dodaje slaninu, a neko rebarca. Obično se stavi i nekoliko zrna bibera, po ukusu lovorov list, naseckani beli luk, čak i cela paprika.

Pročitajte: Salata Lepe Brene idealna je za one koji žele da smršaju - Ima malo kalorija i puno proteina, a skida kilograme

Sarme se ređaju po spratovima, a između svakog možete da dodate slaninu ili rebra, ako volite pravu gurmansku varijantu. Kada sve poređate, sipajte u šerpu vodu (ali ne da potopite sarme) i stavite na šporet.

Pošto pirinač iz nadeva upija tečnost, a sarme rastu, ne zaboravite da tokom kuvanja dolivate vodu, ali topliju. Zaprška je takođe stvar izbora. Trebalo bi da se krčka bar dva i po sata. Što se duže kuva, bolja je, kažu domaćice.

 

 

Komentari (1)

Loading
Zoka 17:45 22.11.2023
Odgovori

Ma kod nas nema sarmi mi ne znamo da uvijamo a ne znamo ni da slavimo.

hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti