Saveti fitnes instruktora: Kako preživeti vežbanje po vrućini

Saveti fitnes instruktora: Kako preživeti vežbanje po vrućini

26/07/2018

0

Fizička aktivnost zagreva telo, i kad vežbamo "kuvamo" se i zimi, a leti je, naravno, situacija još gora. Ali, to što je napolju toplo, ne znači da treba da zaboravite na vežbanje do zime. Fitnes instruktor iz Londona, Endi Vinsent otkrio je za "Dejli mejl" nekoliko "trikova" koji će vam pomoći da i po vrućinama vežbate onako kako ste navikli.

Jutarnji napitak

Vodu treba da pijete pre, za vreme i posle treninga, naravno. Dok vežbamo, naše telo se rashlađuje znojenjem, što znači da gubimo mnogo tečnosti i elektrolita, kalijuma i natrijuma. Ujutru bi trebalo da popijete čašu tople vode s malo limuna i malo soli, odmah kad se probudite, savetuje Vinsent. Tako nadoknađujete izgubljene elektrolite. Ako vam ovo zvuči kao odvratna kombinacija (a verovatno i jeste odvratnog ukusa, istini za volju), možete uzimati suplemente koji sadrže natrijum, kalijum i vitamin C.

Šta treba da jedete

Namirnice koje sadrže visok procenat vode će vam pomoći da ostanete hidrirani. Zato bi trebalo da jedete što više lisnatog povrća (ono sadrži i do 80 odsto vode). Osim toga, tu su i jagode, krastavac, celer, paradajz, paprika, lubenica… koji takođe sadrže velike količine vode.

Za doručak bi trebalo da jedete koštunjavo voće i belo meso, koji će u kombinaciji povisiti nivo kreatina u organizmu, tako da ćete imati više snage i biti izdržljiviji.

Kako treba da izgleda trening

Najbolje bi bilo da vežbate rano ujutru ili kasno uveče, naravno. Najbolje bi bilo da imate 15 do 25 minuta treninga visokog intenziteta u periodima dana kad nisu najveće vrućine, tako da možete svoj maksimum da dostignete za kratko vreme.

Dobra stvar je što intenzivni aerobni trening s kratkim pauzama ne samo što efikasno "topi" masne naslage, već i ubrzava metabolizam koji ostaje povišen i kad se trening završi, što znači da se kalorije troše još neko vreme i nakon što ste završili trening, prenosi Vinsentove savete "Dejli mejl".

Kako da znate "kad je dosta"

Jako je važno da prepoznate rane znakove dehidratacije, tako da možete da napravite pauzu i popijete vode, da se osvežite. Ako vam se zavrti u glavi, ili osetite iznenadnu slabost, odmorite se na podu nekoliko minuta. Nemojte se forsirati, vežbanje ionako ima smisla samo dok vam prija

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Thinkstock

Pročitajte još

Najnovije vesti