Ako pijete antibiotike, OVO voće nikako nemojte jesti

Ako pijete antibiotike, OVO voće nikako nemojte jesti

Autor: | 22/03/2024

0

Antibiotici su lekovi koji su najčešće u upotrebi. Mnogi ih smatraju svemogućim i adekvatnim za različite zdravstvene probleme, ali ih nikako ne treba uzimati bez saglasnosti lekara. Čak i tada, treba imati u vidu da pojedine namirnice smanjuju njihovu efikasnost.

Shutterstock

 

Antibiotici nisu lekovi za snižavanje temperature. Za to postoje drugi načini, a antibiotici se koriste isključivo za lečenje bakterijskih infekcija – ističu lekari.

Pročitajte: Zdravlje do kraja marta - Ovnove muči nesanica, Vage virusi, a ovaj znak hitno na sistematski pregled

Da bi se postavila pravilna dijagnoza, neophodno je uraditi krvnu sliku i CRP. To je najbolji pokazatelj da postoji bakterijska infekcija.

Ukoliko je prisutno curenje iz nosa, kašljucanje, bolovi u kostima, malaksalost, reč je o virusnoj infekciji, koja se leči na drugi način.

Shutterstock

 

Kako bi antibiotik počeo da daje efekte, neophodno je uzimati ga najmanje tri dana. Nikako ne treba prekidati terapiju napola, čim se pojave prvi znaci poboljšanja. Tako se razvija otpornost bakterija, pa antibiotik sledeći put neće delovati.

Važno je znati i sledeće. Ako pijete antibiotike, ne bi trebalo da jedete grejpfrut. To je voće koje ometa resorpciju leka.

Na isti način deluje i kombinacija mleka i antibiotika. Međutim, to pravilo se ne odnosi na jogurt, odnosno kiselo mleko, jer oni imaju funkciju probiotika.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock