Mit o “vikend varanju” tokom dijete

Mit o “vikend varanju” tokom dijete

Autor: | 15/10/2016

0


Jedna od popularnijih dijeta u poslednje vreme je nazvana tako da vam zagolica radoznalost i obeća vam da ćete moći da je prevarite.

Takozvanu “cheater’s diet” tj. “dijeta varalica” kako bismo je mogli nazvati na srpskom, u poslednje vreme promovišu mnoge zvezde, čak i manekenke i sportisti.

Suština “varanja” kod ove dijete je u tome što pazite šta jedete tokom 5 dana radne nedelje, a onda vikendom možete da “varate” i da jedete mnogo opuštenije – a da, prema tvrdnjama njenog tvorca, i dalje gubite kilograme.

Ovu dijetu je predložio dr Pol Rivas (Paul Rivas) u istoimenoj knjizi (pod time ne mislimo da se knjiga zove “Paul Rivas” nego “The Cheater’s Diet”) i izneo dosta razloga zašto smatra da je dobra i izvodljiva.

Osnovna teza dr Rivasa jeste da namerno prekidanje dijete vikendom podiže aktivnost metabolizma, čime se sprečava njegovo usporavanje kada krenete da unosite manje kalorija. Samim tim se ubrzava gubitak kilograma, jer telo i dalje sagoreva kalorije istim intenzitetom i tokom radnih dana.

Pored toga, dr Rivas tvrdi i da to varanje čini da lakše podnesete radne dane i restrikciju hrane, jer vašem čulu ukusa neće biti toliko dosadno kao i kada držite neku “regularniju” dijetu, pa čak i da onda ne morate mnogo ozbiljno da vežbate, nego da možete bar jedan trening nedeljno da zamenite nečim kao što je čišćenje kuće ili jača šetnja.

Sama dijeta koju dr Rivas predlaže tokom nedelje je u potpunosti zasnovana na mediteranskom načinu ishrane. Dakle, voće i povrće čine polovinu dnevnih kalorija, četvrtinu čine proteini iz ribe, belog mesa i pasulja, a preostalu četvrtinu integralne žitarice.

Dnevno treba jesti tri porcije voća (ali ne banana, zbog previše skroba) i bar četiri porcije povrća. Pored toga, dozvoljen je jogurt s niskim sadržajem masnoće, kikiriki i poneka druga koštuničava voćka, kao i jaja.

Ali zato, kada dođe vikend, slobodno se raspojasajte – sladoled, pica, crveno meso, vino, pivo, slatkiši, ma sve što vam padne napamet, samo je bitno da ne pređete limit koji se jednostavno izračunava: vikendom smete da dodate 20 kalorija za svaki kilogram težine, u proseku 1400 kalorija. I to i subotom i nedeljom!

Sve to zvuči prilično super, naročito kada vam npr. Kara Delevinj na instagramu probija oči ovom dijetom… Ali, nažalost, drugi doktori specijalizovani za ishranu se baš i ne slažu, pre svega zato što sve ove tvrdnje nisu podržane nikakvim istraživanjem niti konkretnim naučnim dokazima.

Ono što je takođe problematično u vezi s “dijetom varalicom” moglo bi se sažeti u jednu zgodnu Tviter mudroliju: “popuštanje vodi u napuštanje”. Preciznije, prema istraživanjima, ljudi imaju tendenciju da sve više sebi popuštaju pošto jednom popuste, tzv. sindrom “a kad sam već zgrešio, idem do kraja”.

Mediteranski način ishrane u kombinaciji sa kontrolom porcija je definitivno nešto što se svima preporučuje i što pomaže očuvanje zdravlja i preporučene telesne težine. Ipak, to je sve što se može reći da je provereno i sigurno u vezi s ovom dijetom.

Tako da, ako je isprobate, radite to svesni činjenice da se ne zna koliko je zapravo efektna. Ali, ako se ipak odlučite na nju, bilo bi super da zapisujete šta ste jeli i kakvi su vam rezultati – i da time pomognete nama ostalima koji se oko nje dvoumimo!

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

hellomagazin.rs Thinkstockphotos
Tagovi: Dijeta