Irena Grahovac: Bolje nositi jedan dobar komad nakita nego natovariti na sebe gomilu

Irena Grahovac: Bolje nositi jedan dobar komad nakita nego natovariti na sebe gomilu

Autor: | 04/12/2016

0

Irena Grahovac je modna dizajnerka koja je već dve decenije prisutna na inostranoj i domaćoj modnoj sceni sa svojim raskošnim kreacijama od kože i krzna. Za to vreme uspela je da izgradi uspešan brend koji je sinonim za glamur i dobar dizajn.

I baš zbog toga, u medijima je često opisivana kao ‘kraljica kože i krzna’.

– Uvek se nasmejem kada čujem ili pročitam taj opis. Iza mene su godine mukotrpnog rada. Naravno, za sve što u životu radite, morate imati i malo sreće, mislim da bez toga nema prave formule uspeha. Inače, koža i krzno su materijali u kojima sam sasvim slučajno počela da se izražavam, kada sam upoznala jednog starog modelara koji je svoju ljubav prema tim materijalima preneo na mene. 

Čime se rukovodite u procesu stvaranja?

– Za moj dizajn je karakteristično  da uvek razmišljam o formi odevnog predmeta i uklapanju sa jednim upečatljivim detaljem. Dobar oblik je sam po sebi zanimljiv, a dobro pozicioniranje jednog detalja mu daje šik efekat. Rajsferšlus, šnala i dugme nemaju samo upotrebnu funkciju, već i estetsku. Dobar rajsferšlus može biti taj detalj koji daje pečat dizajnu. Vodim se pravilom da je bolje nositi jedan dobar komad nakita nego natovariti na sebe gomilu, pa to primenjujem i u svom radu. U suprotnom – nastaje kič. 

Irena Grahovac: Nije lako udvarati se tržištu

 

Uvek ste pažljivi u odabiru materijala koje koristite, i tu ne pristaje na kompromise.

– Koristim samo vrhunske materijale. Pod tim podrazumevam dobar kvalitet  krzna, vrhunsku obradu, postojanost boja. A cene sam uvek formirala svesna gde živim i kakvo je naše tržište. Niže su od cena dizajnerskih komada od krzna u inostranstvu iako se šiju u turskim fabrikama, gde rade i najpoznatiji svetski ekskluzivni brendovi. 

Naravno, vrhunski materijali i lepi detalji ne znače ništa ukoliko model  nije dobro skrojen, a to je ono na čemu insistirate i po čemu ste prepoznatljivi.

– Kada neko proba moju bundu, ona pre svega mora dobro da stoji. Kroj je veoma važna karika u dizajnu odeće i bez dobrog poznavanja šablona nemoguće je napraviti jasan tehnički crtež. Dizajn i kroj su neraskidive stvari. Ono što je karakteristično za moje modele je kroj koji prati liniju tela i ističe lepotu žene.

Koliko pažnje polažete na trendove?

– Trudim se da moji modeli budu negde između klasike i šika, nosivi više sezona, ali to ne znači da izbegavam trend. Moje kolekcije se oslanjaju na aktuelne modne trendove. Nije pametno iskakati iz modnih tokova, ne živimo na pustom ostrvu. 

Irena Grahovac: Podstičemo individualnost naše kćerke

Kako biste definisali vaš modni stil?

– Volim udobne i praktične stvari, pre svega zbog prirode mog posla. Stalno sam prisutna u proizvodnji, okružena lepkom, krznom, savijena nad radnim stolom ili sam za volanom. Inače, kad otvorim svoj orman, vidim veliki broj crnih haljina. Priznajem, neobične cipele su mi fetiš. 

Ovacije za novu kolekciju Irene Grahovac

Poslednja kolekcija Irene Grahovac  prikazana je na 29. Fashion Selectionu. Irena je otvorila ovu manifestaciju i pokazala šta zaista znači prirediti modni spektakl. Iako je predstavljala kolekciju u sezoni modnih revija, Irena se bez problema izdvojila, a ono što je prikazala odgovara najvišim svetskim standardima.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Mirko Tabašević
Tagovi: Irena Grahovac

Pročitajte još