Nekad i sad: Cipele za venčanje

Nekad i sad: Cipele za venčanje

Autor: | 16/10/2014

0

Francuska kraljica Katarina de Mediči, jedna je od prvih mlada koja je do oltara prošetala u štiklama. Princeza Dijana izabrala je svilene cipele za venčanje sa niskom potpeticom kako ne bi bila viša od svog izabranika princa Čarlsa. Danas, cipele za venčanje predstavljaju pravo oličenje mode

Prve cipele s petom pripisuju se Leonardu da Vinčiju i poznato je da su sve do 18. veka visoke pete bile vrlo popularne. Jedno vreme je štikla označavala viši status u društvu i to sve do Francuske revolucije, kada je postalo neprimereno nositi vrtoglavo visoke potpetice. To vreme se nije dugo održalo, pa se u 19. veku visoke potpetice vraćaju u modu, te su se kroz razne oblike i veličine zadržale sve do danas.

Ozloglašena francuska kraljica Katarina de Mediči je daleke 1533. godine je za svoje venčanje naručila par cipelica s potpeticama od poznatih majstora iz Firence, koji su i u ono doba bili na dobrom glasu. Ona je bila jedna od prvih mladi koja je do oltara prošetala u štiklama.

Oblik cipela kakve je nosilafrancuska kraljica Katarina de Mediči na svom venčanju

Mlade u staroj Engleskoj pratile su običaj da nose nešto staro, pozajmljeno, nešto plavo, što su obično bile cipele. Kraljica Viktorija je inspirisala tadašnje mlade svojim izborom bele venčanice i belih cipela za venčanje iz 1840. godine. Inače, do tog doba plava boja je bila presudna. Princeza Dijana izabrala je svilene cipele sa niskom potpeticom da ne bi bila viša od od svog izabranika Princa Čarlsa.

Cipele koje je kraljica Viktorija nosila na svom venčanju čuvaju se u muzeju Northampton

Savremeni stilovi

Cipele za venčanje danas predstavljaju pravo oličenje mode. Mlade biraju svoje venčanice i aksesoare da bi izrazile svoj individualni stil, ali pri odabiru cipela idu korak dalje od tradicionalnih običaja.

Da li planirate romantično venčanje? Venčanje na plaži? Ili venčanje na putu? Vaš izbor haljine i cipela mogu doprineti atmosferi! Ove sezone najpopularnije su bile sandale sa kaiševima. Međutim i za najmodernije mlade, tradicija igra važnu ulogu.

Cipele za venčanje Deva Ars

 

Kod nekih novijih dizajnera možete pronaći uticaj plave boje kao tradicionalne. Ipak, danas više nema neprikladnih modela cipela za venčanje.

Štikle ili baletanke, sandale ili salonke, u bronzanoj, srebrnoj ili zlatnoj boji, nežn roze ili beloj. Naravno, tu su i neprevaziđeni detalji, poput čipke, perli, kaiševa…

Preporuka za „srećna stopala“

Pre nego što kažete „da“ svojim cipelama za venčanje, evo nekoliko saveta:

Ne žrtvujte udobnost radi stila. Zapamtite da ćete u njima biti od izlaska iz porodičnog doma, preko odlaska do matičara ili crkve, pa sve do prvog i poslednjeg plesa
Izaberite potpeticu koju ste navikli da nosite
Obavezno ponesite cipele na probu haljine, kako bi se lepo uklopile sa dužinom venčanice
Nosite cipele po kući nekoliko dana pre venčanja da biste ih dovoljno razgazili
Pune potpetice – mudar izbor ako se ne osećate dovoljno elegantno u ravnim cipelama.

Izvor: vencanjemagazin.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još