Nina Janković: Ne pratim trendove, oblačim se onako kako se meni dopada

Nina Janković: Ne pratim trendove, oblačim se onako kako se meni dopada

29/03/2015

0

Kada je pre pet godina provokativnom ulogom Valerije u filmskoj sagi „Montevideo, Bog te video” zaintrigirala publiku širom regiona, glumica Nina Janković hrabrost i odvažnost postavila je kao svoj profesionalni standard kojim se rukovodi u karijeri koja iz godine u godinu sve više napreduje. Vrcavom energijom i nonšalantnošću dvadesetšestogodišnja glumica odaje utisak neustrašivog optimiste, a pozitivan odnos prema životu utiskuje u svoju svakodnevicu. Trudi se da dugogodišnji život sa emotivnim partnerom Matejom Dičićem, koji je poslednjeg dana maja prošle godine krunisala brakom, oplemeni, uživajući u iznenađenjima koja joj suprug često priređuje.

Dok priprema premijeru predstave „Upoznaj mog tatu”, zakazanu za 31. mart, i u školi glume za decu priprema nova izvođenja, rođena Šapčanka posebno se raduje jubilarnom pedesetom izvođenju predstave „Leptiri su slobodni” u Zvezdara teatru”.

Na početku razgovora za magazin „Hello!” Nina prvo govori o neizbežnoj ženskoj temi kao što je moda i priznanju koje je nedavno dobila.

Na otvaranju prodajnog objekta jednog modnog brenda u Beogradu prošle nedelje proglašeni ste za najbolje stilizovanu domaću javnu ličnost. Šta za vas predstavlja ta nagrada?

- Moram da priznam da su me mnogo iznenadili kada su me pozvali, a potom i saopštili da sam dobitnica nagrade. Mnogo me je obradovalo to priznanje, zaista mi laska.

Mnoge javne ličnosti svoje modne kombinacije predstavljaju na društvenim mrežama. Da li biste se i sami upustili u tako nešto?
- Što da ne. Volela bih to da radim i verovatno i bih da imam više vremena da se tome posvetim.

Pripremate li se dugo pred izlazak i vodite li računa o svakom detalju?
- Sve zavisi od vremena koje imam na raspolaganju. Kada ga imam, volim da se mackam i lickam, kao svaka žena. Tada vodim računa o detaljima, a kada žurim, trudim se samo da sve lepo uklopim. Nekada se sređujem pola sata, a nekada to traje i četiri puta duže.

Pripadate li onim ženama koje drugi čekaju dok one pred ogledalom sebi daje konačni sud?
- Uglavnom me drugi zbog toga ne čekaju. Trudim se da na vreme počnem da se spremam, pa stignem u dogovoreno vreme, ali kada idem negde sa Matejom, tada sam opuštenija.

Koliko ste verni brendovima i da li ste u stanju da u šopingu potrošite više novca nego što ste planirali?

- Ne vodim računa o brendovima, ali vodim računa o tome koliko novca trošim. Desi se da neplanirano odem u kupovinu, ali i tada znam koliko mogu i šta mogu. Trudim se da se kontrolišem, verovatno i zbog posla, jer se u našoj branši nikada ne zna kada će ga ponovo biti.

Odlazite li nekada u kupovinu zajedno sa suprugom?
- Umemo da odemo zajedno, ali se to ne dešava često. Uglavnom sam ja ta koja kupuje i za njega i za sebe. Ponedak na putovanjima izdvojimo vreme za šoping, ali desi se i da zbog toga namenski negde otputujemo. Sve zavisi od obaveza i raspoloženja.

Jeste li tokom odrastanja imali buntovnu fazu?
- Imala sam razne faze kada je reč o izgledu. U jednom periodu čak sam farbala kosu u narandžasto, pa u crveno, i pravila neke otkačene pramenove. Nosila sam duge crne kožne mantile i haltere. To je bilo u prvoj godini srednje škole, kada sam istraživala svoj stil, ali posle toga sam se vratila u normalu.

Završili ste srednju školu za stilskog krojača i modnog kreatora. Da li ste maštali o tome da jednog dana diktirate modne trendove?
- Nisam maštala o tome, a danas i ne znam zbog čega sam upisala tu školi. Gluma mi se oduvek sviđala, ali da nisam upisala Fakultet dramskih umetnosti, verovatno bih upisala dizajn, jer me je to tada zanimalo.

Koliko sada pratite modne trendove?
- Ne pratim ih uopšte, gotovo da nisam upućena. Imam neki svoj stil i oblačim se onako kako se meni dopada. I dok sam išla u srednju školu nije me zanimalo šta je trenutno u modi, već sam uvek crtala skice onoga što je meni bilo interesantno, a to je uglavnom bilo iz epohe.

Igrala ste mnoge likove u epohi. Da li su vam te uloge zbog toga bile draže?
- Sviđa mi se modni stil između kasnih tridesetih i sedamdesetih godina. Sve što je usledilo posle toga mi se ne dopada. Uloga Valerije u filmu „Montevideo, Bog te video” najviša mi se svidela jer sam nosila prelepe kostime. Predivan je osećaj kada te i kostim podstakne da budeš bolji u ulozi i da se dok glumiš osećaš kao prava dama.

Da li vam i u privatnom životu najviše odgovara taj damski stil?
- Zavisi od toga gde idem i kakve su mi obaveze tog dana. Ne rukovodim se isključivo time. Kada mi je gust raspored, važnija mi je praktičnost od estetike.

Važite za jednu od najlepših i najzavodljivijih glumica mlađe generacije. Koliko je to olakšavajuća okolnost u vašem poslu?
- Mnogi misle da jeste, ali lepota nije uvek olakšavajući faktor. Glumicama to stvarno može da predstavlja problem, jer moraš više da se dokazuješ u poslu. Mada, mišljenje ljudi koji te cene samo po tome, a ne prate tvoj rad, mene ni ne zanima.

Postoje li trenuci kada ste nezadovoljni svojim izgledom?
- Umem sebi da budem ružna. Mislim da svako ima taj period kada nije zadovoljan sobom. Probudite se ujutru i ne osećate se lepo u svojoj koži. Međutim, kao što dođe, taj osećaj isto tako lako i prođe.

Jeste li ikada nešto na sebi doživljavali kao fizički nedostatak ili manu?
- Oduvek sam bila izrazito mršava, što mi nije uvek prijalo. Oduvek sam želela da se malo ugojim. Trebalo mi je vreme da se naviknem na svoj izgled i kilažu, i to je trajalo sve dok nisam upisala fakultet.

Da li biste zarad uloge pristali na neku drastičnu vizuelnu transformaciju, na primer, da se ugojite više od deset kilograma ili da potpuno ošišate kosu?
- Spremna sam na takve transformacije zbog uloge, ali one od glumca zahtevaju da im se potpuno posveti. S obzirom na to da nisam sklona gojenju, morala bih mnogo da radim na tome, a mislim da naši uslovi glumcu to ne dozvoljavaju. Ne možete da živite samo od jednog posla, a kada ste u isto vreme angažovani na više projekata, niste u mogućnosti da izgledate tako za jednu ulogu, kada vam je za drugu potreban potpuno drugačiji izgled.

Glumili ste sa mnogim filmskim zvezdama. Sa kojim glumcem do sada niste radili, a priželjkujete?
- Sa mnogima sa kojima sam želela već sam imala prilike da radim, ali volela bih da zaigram sa Mikijem Manojlovićem.

Niste prisustvovali beogradskoj premijeri filma „Bićemo prvaci sveta”. Da li ste naknadno pogledali film i kako vam se dopada?
- Zbog predstava u Crnoj Gori bila sam sprečena da dođem na premijeru u Beograd. Žao mi je zbog toga, ali mi je drago da su komentari uglavnom pozitivni. Moja uloga nije toliko velika, ali sam ponosna na svoje kolege. Super su odradili posao, nije bilo lako prikazati period od dvadeset godina koji film obuhvata.

Vaš suprug je veliki ljubitelj košarke. Odlazite li nekada zajedno na utakmice i volite li da se nađete u ulozi navijača?
- Navijam za „Partizan” onoliko koliko žena može da navija. Mateja redovno ide na utakmice, pogotovu kada je košarka u pitanju. On to voli, ali mislim da je to mesto gde on treba da ide sa svojim prijateljima, a ne sa mnom. Kada bih i otišla na neku utakmicu, to bi bilo sa drugaricama. Mislim da nije moje da im smetam u tim muškim aktivnostima. Mada sam superzabavna za te stvari, mislim da bih se uživela u navijanje koliko i oni.

Izlazite li zajedno u provod?
- Sve zavisi kakav nam je period, a ima ih raznih. Trenutno smo u takvoj fazi da ne izlazimo, ali to je sve promenjivo.

Nalazite li vreme za zajednička putovanja i da li je to vaš beg od svakodnevice?
- Nalazimo i prijaju nam zajednička putovanja. Nedavno smo bili u Sloveniji, bilo je predivno, a sada planiramo put u Ameriku. Kumovaćemo na svadbi našeg kuma, pa smo sada potpuno posvećeni tim planovima. Putujemo u junu, a zbog Matijinih i mojih obaveza ostaćemo samo desetak dana, što će biti lepa prilika da proslavimo sa kumovima, ali i da obeležimo godišnjicu braka.

U biskopima širom sveta aktuelan je film „50 nijansi siva”. Da li biste pristali na ulogu koju u tom filmu tumači Dakota Džonson?
- Još nisam imala prilike da pogledam taj film, niti sam pročitala knjigu, pa ne mogu da odgovorim na ovo pitanje.

U pitanju su eksplicitne scene ljubavnog odnosa između glavnih junaka. S obzirom na to da ste za potrebu uloge pomenute Valerije snimali obnažene scene, da li biste nešto slično ponovili sada kada ste ušli u brčanu zajednicu i kako vaš suprug gleda na to?
- To nema veze sa tim da li sam u braku ili ne, jer sam ja i dalje glumica. Moj muž je i dok smo se zabavljali bio upoznat sa mojom profesijom i on zna sa kim se oženio. Jedino je važno da li se meni sviđa tekst i da li je profesionalno opravdano da to uradim.

Bliži se i datum vašeg rođendana. Pravite li već neke planove o proslavi?
- Još ne znam kako ću proslaviti rođendan. Uvek obeležim taj dan, ali ne pravim neki poseban plan, mada uglavnom bude zabavno. Recimo, prošle godine mi je rođendan pao na Uskrs. Prostor sam dekorisala svećama u obliku jaja, a mama mi je za rođendan napravila tortu i pošto nisam imala sveće, uzela sam jednu od tih sveća u obliku jaja, stavila je na tortu i oduvala.

Koliko ste vi vešti u pripremanju slatkih i slanih specijaliteta?
- Ne umem da pravim torte, ali volim da pravim kolače. Umem da napravim divan čokoladni sufle, medeno srce, ferero roše kuglice i svakakve druge đakonije. Kada imam vremena, umem da se posvetim kuhinji, dobro se snalazim i volim da kuvam.

Vodite li računa o ishrani i da li koristite isključivo takozvane zdrave namirnice?
- U poslednje vreme Mateja i ja počeli smo da koristimo kokosovo ulje i neke proizvode koji se smatraju zdravim, ali ne preterujemo u tome.

Ume li Mateja da vas iznenadi večerom kada se kasno vratite sa predstave?
- Muž često ume da mi priredi iznenađenje, ume da me iznenadi kad to ne očekujem, uživam u tome.

Ko od vas dvoje ima kraći „fitilj” kada dođe do rasprave?
- Kako kada, ali uglavnom ja prva planem, ali se posle tri minuta smirim. Po tom pitanju kraćeg sam fitilja od njega. Brzo se naljutim, ali me brzo prođe. Može se reći da ja prva popuštam, ali se Mateja u suštini ni ne svađa sa mnom. Uglavnom se svađam sama sa sobom.

Radite li i dalje u školi glume za decu?
- Radim i uživam u tome. Koleginica Nevena Ristić i ja trenutno sa njima pripremamo predstavu za jun, deca su divna i pravo je uživanje raditi sa njima.

Budi li rad sa decom u vama želju za majčinstvom?
- Priželjkujem ulogu majke, ali to se sigurno neće desiti ove godine. Želim decu, ali sve u svoje vreme. Matija i ja trenutno uživamo udvoje. Čekamo da se još neke stvari poklope i onda ćemo razmišljati o roditeljstvu.

Da li biste zarad porodice žrtvovali karijeru?
- Ne mislim da treba da se žrtvuje karijera zarad porodice ili obrnuto. Smatram da uz dobru organizaicju i podršku partnera, sve može da se postigne.

Intervju: Deana Đukić; Life Content
Foto: Andreja Damnjanović: Life Content

Komentari (0)

Loading
Marija Milenković hellomagazin
Tagovi: nina janković

Pročitajte još

Najnovije vesti