Ana Stanić: Svako od nas rađa se sa određenim afinitetima prema modi, ali se stil formira

Ana Stanić: Svako od nas rađa se sa određenim afinitetima prema modi, ali se stil formira

Autor: | 10/07/2015

0


Prepoznatljiv muzički izraz, originalni spotovi i jedinstven stil oblačenja pevačicu Anu Stanić izdvajaju na našoj sceni. U skladu sa istančanim ukusom koji je godinama gradila, uspešna kantautorka pristupa svakom novom izazovu, a oko krucijalnih stvari nikada ne pravi kompromise. Nova životna faza koju je započela posle udaje za bivšeg košarkaša, sada biznismena Momčila Lavrnića i postala majka troipogodišnjeg sina Vuka donela joj je dodatni kvalitet u životu. Iako se odlično snašla u ulozi porodične žene i dalje sa podjednakim žarom uživa u sitnim zadovoljstvima i ne odriče se svojih potreba. Jedna od njih je i muzika koju stvara, a poslednji u nizu uspeha je spot za pesmu sa novog albuma "Priča za pamćenje".

Nedavno ste objavili spot za pesmu "Od tebe mogu više", jeste li zadovoljni reakcijama?
- Reakcije su odlične. Ljudima se prvenstveno sviđa pesma, a dobijam pohvale i za spot u kome je koreografija znatno ozbiljnija nego u prethodnim.

Poznati ste po veoma originalnim spotovima, koliko učestvujete u kreativnom delu?

- Kada je reč o spotovima, uvek tačno znam šta neću, a to su uglavnom scene koje se mogu videti u mnogim drugim spotovima. Spadam u generaciju koja je odrasla gledajući "MTV" tako da u tome imam istančan ukus. Isto tako, kao diplomirani producent, znam koliko je važan odabir pravih saradnika. U poslednje vreme to je malo drugačije jer ljudi iz moje generacije više ne rade spotove, već se bave ozbiljnijim stvarima, tako da sada dajem šansu mladim ljudima i snimanje svakog novog spota je jedna vrsta avanture.

Pesme na vašem novom albumu nose snažnu žensku poruku, da li to znači da se s godinama sve bolje osećate u svojoj koži?
- Definitivno sam ušla u životnu fazu u kojoj prihvatam sebe onakvom kakva sam, odvajam bitno od nebitnog i trudim se da iz svake životne situacije izvučem najbolje. Sve se to odražava i na moje bavljenje muzikom, pa radim samo ono u čemu mogu da celu sebe dam. Taj novi segmet počeo je kada sam postala majka.


M
ožete li sebi da priuštite luksuz da radite samo ono što želite?
- Ne mogu da kažem da je to u potpunosti tako, jer u poslu ne mogu uvek sve da iskontrolišem da bih mogla da radim samo ono što želim. Kada je reč o krucijalnim stvarima, nema kompromisa, a oni sitni uvek postoje.

Na javnoj sceni prepoznatljivi ste kao žena sa istančanim stilom?

- Mislim da se svako od nas rađa sa određenim afinitetima prema modi, ali se stil i formira. Godinama sam gradila svoj današnji stil oblačenja. U poslednje vreme sam u fazi kada tačno znam šta mi se dopada, a šta ne, kao i šta je u skladu sa mnom, a šta nije. Više ne može da mi se desi da kupim nešto što je super povoljno i kvalitetno, ako se ne uklapa u moj stil. Volim jednostavne forme, bazične boje, ne nosim šarene stvari i vrlo retko garderobu sa printom. Često sam u džinsu i dobro mi stoje muški krojevi. Kada se spremam za večernji izlazak ili nastup, volim da to bude glam-rok fazon.

Birate li sami garderobu za javne nastupe?
- Za nastupe i emisije sama biram garderobu dok za snimanje spotova angažujem stilistu.

Jeste li žena koje neraspoloženje leče šopingom?
- Moram da priznam da ne odolevam tome. Istina je da me više oraspoloži dobar sagovornik uz čašicu osvežavajućeg ili jačeg pića, ali nekada je to i šoping. Ranije sam imala faze da kada odem u inostranstvo, a to je najčešće bio Pariz, najveći deo putovanja provedem u kupovini, pa posle toga narednih šest meseci u Beogradu ne kupim ništa. Srećom, sada kod nas postoji veći izbor tako da ovde obnavljam garderobu, a na putovanjima mogu da uživam u obilascima i druženjima.


Mnoge žene kada postanu majke više uživaju u kupovini za svoju decu nego za sebe, jeste li i vi jedna od njih?
- Moj sin je u uzrastu kada brzo prerasta stvari tako da moram stalno da mu obnavljam garderobu. Inače, volim da mu sklapam odevne kombinacije. U svakoj prilici volim da sam lepo stilizovana, pa volim da i moj sin bude lepo obučen.

Da li vaš sin razume vaš posao i voli li da sluša vaše pesme?
- Vuk zna da mama peva i da snima pesme u studiju, ali se trudim da ga ne opterećujem time. Dok sam pripremala album, u fazi miksovanja, dobijala sam mejlom pesme sa sitnim ispravkama i puštala ih tako da ih je on naučio. Mnogo mi je simpatičan kada peva pesme koje nisu dečije i izgovara reči čije tačno značenje i ne razume. Mada, više mu puštam strane dečje pesme, nekada slušamo i izvođače sa britanske ili američke scene i primećujem da ga muzika zanima.

Vaš sin ide u francuski vrtić, koliko vam je bitno da ga odmalena usmeravate na učenje jezika i kod njega razvijate kreativnost?
- Kada smo odlučili da ćemo ga upisati u vrtić, bilo mi je važno da izaberemo pravu predškolsku ustanovu, a ova koju pohađa dopala mi se iz više razloga. Jedan od njih je i to što će naučiti francuski jezik, koji i sama govorim, jer će engleski, koji je sveprisutan, svakako naučiti. Njegovo obrazovanje mi je važno, pa nas dvoje često pevamo i sviramo zajedno, moj suprug mu budi ljubav prema sportu, a zajedno prema filmu i književnosti. Trudimo se da mu otkrijemo svetove u kojima može da uživa, ali i da ga ne opteretimo time.

Jeste li stroga majka kod koje moraju da se poštuju pravila ponašanja?

- Trudim se da budem stroga i da postavim pravila koja mora da poštuje. Ne volim kada vidim razmaženu decu koja ometaju ljude u restoranima ili kada odu u goste. Ali sam istovremeno i zaštitnički raspoložena prema njemu.


Spremate li se za porodično letovanje?
- Spremamo se. Vuk je prošle godine uživao tako da verujem da će i ove, kao što je uživao i na zimovanju. Deca se uvek raduju kada im se priušti neko novo iskustvo. Idemo sa prijateljima na jedno grčko ostrvo, na kome smo već bili i mnogo nam se dopada.

Izlazite li ređe od kada ste supruga i majka?
- Svakako da izlazim manje nego ranije, ali ne spadam u žene koje nisu otišle u diskoteku pošto su se udale ili koje su zaboravila na prijateljice koje nisu majke. Volim da izađem sa suprugom, ali i samo sa drugaricama. Ulaskom u brak i rađanjem deteta čovek dobija nešto vredno što mora da čuva i u tome sam tradicionalna, ali takođe ne smemo da zaboravimo sebe i svoje potrebe. Tako da još uživam u svim aktivnostima u kojima sam uživala i ranije, a Momčilo i ja ne spadamo u parove koji svako veče ostaju kod kuće da gledaju televiziju. Nikada se ne bih ni udala za čoveka koji će "zaključati" ženu zato što je postala majka. Jedva čekam da i moj sin malo poraste, pa da može sa nama da izađe uveče u restoran i da mogu i njega da uključim u svoje večernje aktivnosti.

Pobornik ste organske hrane, odlazite li redovno na pijacu i kuvate li za vaše ukućane?

- Moram da priznam da suprug u poslednje vreme češće ide na pijacu od mene. Ne kuvam svakodnevno, jer Vuk ruča u vrtiću, a Momčilo i ja se tokom nedelje uglavnom hranimo u restoranima. Zato vikendom obavezno spremam zdrave obroke za svoju porodicu i uživam u tome.

Da li svakog dana pronađete vreme koje posvećujete samo sebi?
- Ranije nisam imala mnogo prilike za to, ali od kada Vuk ide u vrtić, svakog dana imam osam sati koje koristim ili za rad ili za ispunjavanje mojih sitnih zadovoljstava. Na prvom mestu sam majka i supruga, ali me i bavljenje sobom čini kompletnom osobom. Samim tim što sam sa mužem i detetom više sam zadovoljna i bolja.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Sever Zolak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: ana stanić