Elita prvog reda: 5 najvećih kolekcionarki visoke mode

Elita prvog reda: 5 najvećih kolekcionarki visoke mode

Autor: | 31/07/2015

0
Sandra Meljničenko u kreaciji "Atelier Versace"

Svakom je jasno da već sam termin "visoka moda" zvuči skupo i da odeća sa čuvenim potpisima ne spada u masovnu proizvodnju, niti je namenjena baš svim ženama. Dubina džepa određuje izbor garderobe, a cene mnogih krpica dosežu astronomske visine. To je i razumljivo, s obzirom na ime koje ih kreira i na činjenicu da se za izradu pojedinih modela utroši više od sedamsto sati rada, dok je na onim kompleksnijim ponekad angažovano i više od dvadeset ljudi. Dnevne kombinacije "haute couture" salona dostupne su i za desetak hiljada dolara, a za glamuroznije večernje haljine cifre se penju i do iznosa sa šest nula. Ko to još može da priušti, osim holivudskih diva? Mali broj srećnica, bogatih žena čija vam imena možda ništa ne znače, ali su vrlo moćne pripadnice svetskog džet-seta.

Aleksandra Meljničenko

Aleksandra Meljničenko nam je dobro poznata. Nekadašnja beogradska manekenka udata je za superbogatog ruskog biznismena, poseduje brojne nekretnine širom sveta, jahte, luksuzne limuzine... I neke od najskupljih kreacija. Ne propušta evropske nedelje mode i često je možete videti u prvim redovima glamuroznih revija u Parizu.

Šeika Moza (druga zdesna)

Šeika Moza je druga od tri žene katarskog emira, koju nazivaju prvom damom arapskog društva. Ambiciozna, uticajna, majka sedmoro dece i jedna od najbolje odevenih žena sveta, poznata je po jedinstvenom modnom izrazu, posebno po načinu na koji nosi turbane. U posedu nema samo ormare pune skupih kreacija, već je na poklon od muža dobila i vlasnički udeo u kompaniji koja ujedinjuje brendove poput "Diora" i "Živanšija".

Muna Ajub

Kuvajćanka Muna Ajub je početkom sedamdesetih bila konobarica. A onda se udala za Nasera Al Rašida, kraljevskog savetnika saudijskog princa. Bajka iz "Hiljadu i jedne noći", zar ne? Postala je neopisivo bogata, naravno, a to veliko bogatstvo ostalo joj je i nakon razvoda. Slovi za jednu najvećih "haute couture" kolekcionarki.

Mari Žose Krejvis

Mari Žose Krejvis, šezdesetpetogodišnja Amerikanka udata za milijardera Henrija Krejvisa, bila je članica odbora za Federalne rezerve Njujorške banke, a šuška se da je i u komitetu čuvene Bilderberg grupe. Poznata je kao veliki filantrop i nalazi se na čelu nekoliko humanitarnih organizacija i poznatih muzeja. Visoka moda je njeno drugo ime.

Jana Angelopulos Daskalaki

Jana Angelopulos Daskalaki potiče iz ugledne porodice sa Krita, a otkako se početkom devedesetih udala za bogatog grčkog brodovlasnika Teodora Angelopulosa, postala je ugledna pripadnica svetskog džet-seta koja ne samo da ima uticaja u grčkoj brodogradnji, već piše knjige i trudi se da isprati sve revije visoke mode na koje može da stigne.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images

Pročitajte još