Moda kao igra: Urbani šik

Moda kao igra: Urbani šik

Autor: | 30/09/2012

0

Kada modni blogeri širom sveta opisuju modni stil zastupljen na ulicama Njujorka, gotovo uvek spominju izraz „urbani šik“. Jednostavnost uz dodatak zanimljivih detalja, poigravanje stilovima, obavezna doza elegancije uz nonšalantni „završni izgled“ odevne kombinacije čine njujoršku modnu scenu prepoznatljivom u celom svetu. Veliki zaljubljenici u grad koji je najviše kosmopolitski na svetu su naše poznate dame: glumice Jana Milić- Ilić i Dragana Mićalović, pozorišna rediteljka Sanja Beštić i televizijska voditeljka Katarina Šišmanović.
Prošle sedmice počela je "Nedelja mode" u Njujorku, u ovom trenutku možda i najpopularnija od svih modnih manifestacija u svetskoj modnoj industriji. Inspirisane modnim izrazom „Velike jabuke“, svim novim trendovima i modnim tendencijama koje su čuveni dizajneri u Njujorku prikazali, naše dame govore o uticaju tog grada na njihov stil.
Katarina Šišmanović, voditeljka produkcije „Emotion“, gledaoce godinama osvaja profesionalnošću, sigurnošću pred kamerama i dobrom dikcijom, ali i besprekornim izgledom.
- Volim klasične i jednostavne stvari, u njima se najbolje osećam. Ne volim da eksperimentišem bojama i stilovima. Nakit retko nosim jer mi ne stoji, a i kada odlučim da stavim neki komad, to su uglavnom minđuše. Od detalja volim torbe, kaiševe i ešarpe - kaže poznata Kragujevčanka manekenske građe, koja vodi emisiju „Sve za ljubav“, na televiziji „Pink“. Beograđanka sa stalnom adresom u Njujorku, pozorišna rediteljka Sanja Beštić poznata je po nekoliko predstava koje je prikazala njujorškoj publici, od kojih je poslednja bila drama “Sve o ženama“ . Nedavno je u Beogradu organizovala projekat „Art Fusion Njujork“, kojim je pokušala da sugrađanima približi duh Njujorka zahvaljujući modnim performansima i umetničkim instalacijama.
- Stil koji je sastavni deo moje ličnosti i moj način odevanja je „konzervativni šik“. Omiljene boje su mi crna, bela i siva, u svim varijacijama. Detalji su pink jer me ta boja čini srećnom. Moda je odigrala veliku ulogu u mom odrastanju. Kao mlađa odevala sam se kao gospođica, a uticaj tržišta i modnog marketinga, kao i razvoj moje ličnosti menjao je stil oblačenja. Uvek sam se oblačila ženstveno. Njujork me jako inspiriše. U tom gradu svaka kombinacija dolazi u obzir, haljina i starke, baletska suknja i „supermen“ majica. Umem da ponesem najluđe i nespojive kombinacije. Lični pečat je ključ „modnog potpisa“ individue - kaže umetnica koja je našu javnost posebno zainteresovala zbog romanse sa glumcem i režiserom Šonom Stounom, sinom čuvenog reditelja Olivera Stouna. Kaže da partneru ne daje previše modnih saveta.
- Kao pravi umetnik, Šon je nezainteresovan za modu, jedino mu je važna udobnost. Voli kožne jakne jer vozi motor, a pored farmerki uvek bira kaubojske ili „bajker“ čizme. Prihvata moje savete, ali ih ne traži. On spada u jednostavne muškarce kojima moda ne igra bitnu ulogu u životu. Naravno, za priliku koja zahteva određeni „dres kod“ uvek je prikladno odeven.

Dvadesetdvogodišnja glumica Dragana Mićalović, mlađa sestra Slobode Mićalović, odeva se nonšalantno, u skladu sa njenim godinama.
- Patike, iscepane farmerke i mladalački stil čine moj modni izraz, dok se za specijalne prilike uvek doterujem. Ponekad igram u serijama koje predstavljaju epohu, kada me stilisti obuku u ženstvene haljine, tada promenim ponašanje i budem poput dame. Nisam rob mode, ali volim šoping i dobro odevanje. Pošto volim da se igram odećom, Sloboda mi je nedavno rekla da će me angažovati kao stilistu - veselo kaže popularna Leskovčanka čiji su omiljeni detalji šešir ili kapa. Njena koleginica Jana Milić- Ilić kaže da voli elegantan i sveden stil oblačenja.
- Na moj izbor garderobe utiču moja osećanja. Pristalica sam sportsko-elegantnog stila u dnevnoj varijanti, a kada situacija to dozvoljava, obožavam da nosim večernje haljine. Modu doživljavam kao igru. Vodim računa šta ću obući, ali ne pridajem preveliki značaj tome. Važnije mi je da se osećam dobro u onome što nosim i da su to moje boje, da sam to ja. Ne jurim za najnovijim modelom haljine koji je proglašen modernim te sezone - iskrena je Beograđanka kojoj se Njujork dopada zbog šarenolikosti i mogućnosti neverovatnog izbora. I poreg toga, ona u Njujorku ne postaje „modni fanatik“. Za razliku od nje, Sanja Beštić u Njujorku se često ponaša poput Keri Bredšo iz popularne serije „Seks i grad“.
- Poistovećujem se sa Keri jer puno pišem i analiziram, trošim preko svog budžeta, i poslednje pare bih dala na dobre cipele. Verujem da „Zverka“ postoji i da ništa nije vrednije od prave ljubavi. Mnogo su mi važne moje prijateljice i vreme koje provodim sa njima. Takođe, verujem da su veliki trud, rad i vera potrebni za borbu u velikom gradu, tako da me ta junakinja inspiriše uspehom, ali i verom u ljubav - kaže Sanja, dok njena prijateljica Katarina Šišmanović naglašava šta najviše voli da nosi.
- Najbolje mi stoji dobar džins sa jednostavnom majicom ili košuljom. Poslednjih godinu dana mi se sviđaju sakoi u veselijim bojama, dok su ostali komadi moje garderobe uglavnom crni, sivi, beli ili ljubičasti. Od obuće najviše nosim “starke”, baletanke i ravne čizme, a štikle nosim samo kada je to neophodno. Svako nosi svoj stil u sebi, bitno je da mi nosimo garderobu a ne ona nas. Mislim da garderoba ne čini čoveka, ali ga ulepšava i mnogo govori o osobi - kaže voditeljka, koja od javnih ličnosti najviše ceni stil Kejt Midlton, jer smatra da je uvek savršeno obučena.

Dragana Mićalović misli da njen modni izraz ima mnogo sličnosti sa stilom Njujorčana i kaže da garderobu najčešće kupuje stihijski.

- Imam mnogo garderobe, ali kada uđem u radnju, uvek mi je nešto potrebno. Odeću kupujem od novca koji zaradim i od svog „studentskog budžeta“, pa se ne opterećujem brendovima. Što se tiče momaka, moram da priznam da obraćam pažnju na to kako će moj dečko da „iznese“ neku odevnu kombinaciju - kaže mlada umetnica, a na njene reči nadovezuje se njena koleginica Jana, koja u Hrvatskoj igra u hit-seriji „Larin izbor“, i koja je već godinu dana u braku sa televizijskim producentom Mišom Ilićem.
- Najviše volim da kupujem haljine i cipele. Rado nosim džins uz cipele sa manjom štiklom, dobru majicu i sako preko dana. Za veče biram najjednostavniju crnu koktel-haljinu sa dobrim detaljem. Volim svom suprugu Miši da kažem kada dobro izgleda, ali mu se ne mešam mnogo u oblačenje, jer sam zadovoljna. Više volim da on mene savetuje - završava umetnica.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Nemanja Novaković, www.nemanjanovakovic.com
Šminka: Tijana Avramović-Ašanović, 065 / 2222 - 159
Frizura: „Sava's“, 064 / 1772 - 101
Obuća: „Aldo“
Nakit: „LaDoLa lu“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin