Lejdi Gaga Hari Stajls i Serena Vilijams domaćini Met Gale 2019. (video)

Lejdi Gaga Hari Stajls i Serena Vilijams domaćini Met Gale 2019. (video)

Autor: | 10/10/2018

0

Američka pevačica Lejdi Gaga i profesionalna igračica tenisa Serena Vilijams u maju iduće godine biće, uz nezaobilaznu modnu urednicu američkog izdanja časopisa Vogue Anu Vintur, domaćice i suvoditeljke Met Gale, jednog od najposećenijih mondenskih događaja godine u Njujorku.

Institut za kostime, koji deluje u sklopu Metropolitan muzeja umetnosti tradicionalno će organizovati gala veče, raskošan događaj koji slavi modu, a slavne zvezde na odgovarajuć će način morati da ispune i interpretiraju zadati dress code i da ga pokažu na crvenom tepihu.

Modno gala veče odvija se u centralnom predvorju muzeja, a cilj je prikupiti novčana sredstva za Institut za kostime, deo Metropolitena posvećen modi. Ulaznica za Met Galu košta 30.000 dolara.

 

Uticaj moćne modne urednice Ane Vintur je toliki da se od 2014. prostor posvećen Institutu za kostime zove Centar za kostime Ane Vintur.

Uz slavnu modnu urednicu, Lejdi Gagu i Serenu Vilijams događaj, koji će se održati 6. maja 2019. vodiće kreativni direktor modne kuće Gucci Alesandro Mišel i britanski pevač Hari Stajls.

Naziv ovogodišnje izložbe koja će trajati od 9. maja do 8 juna biće "Kemp: Beleške o modi" (Camp: Notes on Fashion). Biće posvećena stilu 'Camp' koji je američka spisateljica Suzan Sontag definisala u svom eseju "Notes on Camp" objavljenom 1964.

Kemp predstavlja estetski senzibilitet koji određeni fenomen smatra privlačnim ili smešnim zbog njegove ridikulozne prirode. Koncept je uveliko sličan onome kod kiča. Zato su ta dva fenomena estetski vrlo slična.

Kada se termin prvi put pojavio 1909. godine označavao je ponašanje koje se opisivalo kao razmetljivo, preterano, teatralno i ženstveno, a do sredine sedamdesetih definicija je glasila: banalnost, lukavstvo, prosečnost i ekstremno razmetanje.

 

Esej Suzan Sontag 1964. je, kao temeljne odlike stila definisao lukavstvo, frivolnost, naivnost, srednjeklasnu pretencioznost i 'šokantan' višak. Camp estetika popularna je do danas.

"Moda je sve češće najuporniji i najotvoreniji odraz estetike 'Kemp'", objasnio je kustos Instituta za kostime Endrju Bolton, dodavši da će i izložba biti svojevrstan odraz isečaka eseja Suzan Sontag.

 

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty

Najnovije vesti