Donji veš kroz istoriju: Od pamučnih "domaćinki" kraljice Viktorije do korseta Dite fon Tiz

Donji veš kroz istoriju: Od pamučnih "domaćinki" kraljice Viktorije do korseta Dite fon Tiz

Autor: | 24/04/2016

0

Na izložbi pod nazivom Undressed: A Brief History Of Underwear u londonskom muzeju Victoria and Albert predstavljeno je kako se menjao dizajn ženskog donjeg veša od 18. veka pa do danas, a najzanimljiviji komadi bili su oni koje je nosila majka kraljice Viktorije, Dita fon Tiz i Kejt Mos.

Predstavljeno je 200 komada muškog i ženskog donjeg veša – od ručno rađenih korseta iz 18. veka do onih koji se danas koriste za treniranje i sužavanje struka, a proslavila ih je Kim Kardašijan.

Autori su istakli da ova izložba istražuje intimnu sponu između donjeg veša i mode i njegove uloge u stvaranju modnog ideala od ženskog tela.

A photo posted by Sian O'Donnell (@fashwank) on Apr 13, 2016 at 3:35am PDT

– Donji veš je ponekad kontroverzan, izaziva debate u vezi sa zdravljem i higijenom, slikama o ženskom telu i stereotipima – rekli su iz muzeja.

– Spavaćice su se pretvorile u trenerke i komade poput korseta i minijaturnih gaćica koje su kreirali dizajneri u želji da istraže vezu između tela i odeće.

Jedan od zapaženijih komada na izložbi bio je korset koji je nosila zvezda burleske Dita fon Tiz. Komad ukrašen šljokicama istakao je Ditin struk obima 22 centimetra.

A photo posted by Victoria and Albert Museum (@vamuseum) on Apr 13, 2016 at 2:39am PDT

Trenerka marke Juicy Couture pokrenula je trend nošenja trenerki i postala statusni simbol sa šljokičastim logom ispisanim na svakom komadu. Kim Kardašijan i Paris Hilton su je obožavale.

Na izložbi se našla i legendarna providna haljina Kejt Mos koja je obeležila devedesete godine i pokrenula trend slip haljina.

Komentari (0)

Loading
, Foto:instagram/Dita Von Teese hellomagazin
Tagovi: moda

Pročitajte još