Nikolina Pišek: Nesreća nikad ne dolazi sama

Nikolina Pišek: Nesreća nikad ne dolazi sama

Autor: | 25/04/2020

0

Usled snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb trajno su oštećene mnoge stare zgrade, među kojima i dom poznate voditeljke

Kada je Nikolina Pišek prošle nedelje na “Instagramu” objavila fotografiju na kojoj hrani žirafe, pomislili smo - blago njoj, daleko je od svega što se ovde dešava. Međutim, čim smo pročitali komentar, postalo nam je jasno da je reč o virtuelnom putovanju.

Zaintrigirani idejom, pozvali smo poznatu voditeljku i saznali da ove turbulentne dane provodi u Zagrebu, u potrazi za novim stambenim rešenjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikolina Pisek (@nikolina_pisek) on Mar 26, 2020 at 3:14am PDT

Potraga za novim stanom nije jedini problem

- Živim u jednom od tri stana u kući sagrađenoj na prelazu iz 19. u 20. vek, koja se nalazi nedaleko od Sabora, vlade i „Crkve Svetog Marka“. To su, praktično, obronci Medvednice koji su najviše stradali prilikom nedavnog zemljotresa, delom zbog konfiguracije terena, delom zato što je tu mnogo starih zgrada. S obzirom na to da smo u prizemlju naš stan nije znatno oštećen, ali je napravljena velika šteta iznad nas. Zajedničko potkrovlje je, bukvalno, izbačeno iz ležišta.

Ostali smo u kući, iako je označena kao privremeno neupotrebljiva, ali bitno je što imamo struju, vodu i plin. Budući da je treba temeljno sanirati, a ja više nisam sigurna da bih to psihički podnela, upravo pokušavam da nađem novi stan. Nastojim da bude u ovom delu grada, jer je divan, a i ne želim da menjam životne navike. Prioritet je da je objekat izgrađen posle 1964, kada je promenjen način gradnje. Iako u Hrvatskoj ne postoji policijski sat, u ovim uslovima traženje je znatno otežano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikolina Pisek (@nikolina_pisek) on Jan 7, 2020 at 7:09am PST


Budući da po nepisanom pravilu problemi nikada ne dolaze sami, Nikolininoj mami su se zbog stresa pogoršale hronične bolesti, a ćerkica Una je u trenutku kada se Zagreb zatresao imala veoma visoku temperaturu.

- Kad smo po onoj hladnoći istrčale iz kuće, njena temperatura bila je blizu četrdeset stepeni. Obe smo se testirale na koronu, jer se u ovom vremenu čovek svega plaši. U prethodnih sedam dana toliko se toga desilo da mi se na trenutak učini da je prošla godina.

   Starija ćerka stigla iz Edinburga, ali porodica ipak nije na okupu

Starija ćerka Hana je, zajedno sa dečkom, došla iz Edinburga gde studira. Do zemljotesa su bili u posebnom stanu, zbog samoizolacije. Prvu noć, dok su grad još uznemiravali potresi, proveli su u kolima, a onda su i oni došli u porodični stan, dovoljno prostran da su mogli da se izoluju u jednom delu. Međutim, to ne znači da je cela porodica na okupu.

Pročitajte: Nikolina Pišek- Vidoju znam da pretim razvodom

- Vidoje je do daljeg u Beogradu, gde je stigao neposredno pred zatvaranje granica. Govorila sam mu da će se to desiti, on mi nije verovao, a nažalost - uvek sam u pravu. Pratimo situaciju i čekamo trenutak kada će moći da se putuje. Ovde je posle zemljotresa zabranjeno putovanje iz jednog grada u drugi jer su mnogi masovno krenuli ka vikendicama u perifernim delovima Hrvatske. Zabrana je uvedena zato što u tim mestima nema zdravstvenih kapaciteta za toliki broj ljudi. Vidoje je, uprkos svemu, bolje proživeo prethodni period jer je prošao bez zemljotresa.

Na opasku da je njenim psima, a ima ih četiri, prijatnije u Zagrebu jer i dalje mogu da šetaju kad hoće, Nikolina kaže da su najčešće u dvorištu koje nije potpuno bezbedno pošto krov nije saniran. I dalje u tom delu grada poneki kamenčić poleti sa fasade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikolina Pisek (@nikolina_pisek) on Jan 2, 2020 at 1:33am PST

Pročitajte: Nikolina Pišek u cipelama koje bi svaka žena želela da ima, čak i Keri Bredšo (foto)

- Prvih dana posle potresa podrhtavanje tla bilo je mnogo jače, pa su često padali delovi oštećenih zidova. Onog dana kad je bio zemljotres padao je sneg koji je prešao u kišu, pa su se oštećene građevine natopile vodom, što je dodatni problem. Sada osetimo dva-tri potresa na dan, koji, srećom, nisu jaki, a i navikli smo, pa se više ne obaziremo.

S obzirom na to sada ima višak slobodnog vremena, Nikolina Pišel otkrila novu zabavu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikolina Pisek (@nikolina_pisek) on Nov 7, 2019 at 4:53am PST


- Mislila sam da ću imati mnogo slobodnog vremena, pa sam zamislila da sebe uz pomoć fotošopa ubacim na fotografije mesta u kojima želim da budem. Posle žiraficaa iz Kenije, na red će doći “svinjice” sa Bahama. Nadam se da ćemo uskoro svi biti u prilici da idemo gde god poželimo. U suštini sam optimista, ali svaki čovek ima trenutke demoralisanosti. U ovakvoj situaciji to je normalno, ali nadam se da ćemo proći sa što manje zdravstvenih, a i ekonomskih posledica.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica Guliver/Getty/Ata/Instagram

Slične Vesti

Pročitajte još