Da li je bezbedno letovati 2020?

Da li je bezbedno letovati 2020?

Autor: | 22/04/2020

0

Da li je bezbedno letovati 2020? Ovo pitanje muči sve one koji su iskoristili popuste za rane rezervacije letnjih aranžmana. Čak i oni koji još nisu uplatili letovanje, zabrinuti su za situaciju uzrokovanu korona virusom. Hoće li virus do leta nestati, neizvesnost je koja ovih dana pritiska mnoge turiste.

Šta kažu stručnjaci: da li je bezbedno letovati 2020?

Zemlje koje su najviše pogođene korona virusom ujedno su i neke od najpoželjnijih turističkih destinacija: Italija, Španija i Turska. Turistički sektor je u ovim zemljama najdominantniji, a upravo on je najviše pogođen pandemijom.

Međutim, ovih dana se uveliko govori o stišavanju pandemije i mogućnosti putovanja već u junu. Grčka se pak nada početku turističke sezone već sredinom maja.

Ova zemlja je, nakon prvog smrtnog slučaja uzrokovanog koronom 12. marta, preduzela ozbiljne mere sprečavanja širenja virusa. Vlada je donela odluku o zatvaranju škola, muzeja i arheoloških nalazišta, kao i svih restorana i hotela. Kako bi se očuvali javno zdravlje i privreda, deset dana kasnije proglašena je apsolutna izolacija. Zahvaljujući savesnosti u pridržavanju sprovedenih mera, ova zemlja beleži veoma mali broj smrtnih slučajeva.

Kod nas, javnost je najviše zbunjena oprečnim informacijama koje se plasiraju u medijima. Stiče se utisak da eminentni medicinski stručnjaci nisu složni u ocenama koliko je korona virus opasan.

Mišljenja se sukobljavaju i u vezi sa time da li treba nastaviti sa radikalnim karantinskim merama. Pojedini virusolozi tvrde da je za kolektivni imuntitet važno biti izložen delovanju virusa. Po njihovom mišljenju, on se može pobediti jedino na taj način.

Karantin ili plaža – da li je bezbedno letovati 2020?

Ohrabrujuće deluju tvrdnje da virusu korone ne pogoduju visoke temperature, te će možda zaista biti moguće letovati ove godine. Međutim, mišljenja eminentnih domaćih virusologa upozoravaju da je ovaj virus nedovoljno neistražen, pa stoga i nepredvidiv. Zbog toga ne bi trebalo planirati letovanje u inostranstvu.

Ukoliko bi naišao novi talas pandemije, tvrde lekari, veliki broj domaćih turista ostao bi zarobljen u stranim zemljama. Stručna javnost zato apeluje na građane da ne letuju izvan naše zemlje jer bi, u slučaju oboljevanja, najbolje bilo lečiti se na ovdašnjim klinikama.

Ako se pak neki odluče da provedu leto u stranoj zemlji, epidemiolozi savetuju da odaberu – Lombardiju?! Ovaj savet, naizgled šokantan, ipak ne treba da čudi. Budući da je ova turistička destinacija bila najpre pogođena epidemijom, pretpostavlja se da je među ondašnjim stanovništvom već razvijen imunitet. Zato bi se ova italijanska regija mogla smatrati prilično bezbednom.

Otkazivanje putovanja u toku vanrednog stanja

Oslanjajući se na preporuke Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, turističke agencije predlažu odlaganje putovanja. Prolećne đačke ekskurzije po Italiji odavno su odložene, dok se pomeranje letnjih i jesenjih putovanja još ne preporučuje.

Mnogi putnici su još jesenas uplatili svoje letnje aranžmane, a novčani iznosi su odavno prebačeni na račune odabranih hotela. Zbog toga ih nije moguće povratiti, tvrde predstavnici turističkih agencija.

Kako bi se izašlo u susret putnicima, predloženo je kompromisno rešenje. Uplaćeni novac će biti konvertovan u vaučer za drugo putovanje. Tako bi turistima bilo omogućeno da letuju u željenom periodu, na destinaciji na kojoj bi se osećali najbezbednije.

Leto kod kuće – Zašto da ne?!

Bez obzira na jenjavanje epidemije, mnogi se odlučuju na odlaganje letovanja do iduće sezone. Sigurnosti radi, ostaće kod kuće i leto provesti uživajući na svom balkonu ili u bašti.

Letovanje je najugodnije onde gde nam je najprijatnije. Za jedne je to seosko imanje, za druge – gradska plaža ili sopstveno dvorište.

Tokom svetske zdravstvene krize, uvideli smo koliko možemo biti senzibilni i krhki. Mnogi su sami sebe iznenadili osećajem panike i sopstvene nemoći.

Pandemija nas je naterala da shvatimo koliko život može biti nepredvidiv i koliko mi, naspram njega, možemo biti slabi. Stoga, nikoga ne treba osuđivati ako je zabrinut za svoje zdravlje ili zdravlje svoje porodice.

Najvažnije je osećati se sigurno i zadovoljno, a planovi za letovanje na moru mogu sačekati i narednu godinu. Taman će se dotad skinuti i višak kilograma, nagomilan u izolaciji.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic