Arsen Dedić i Mišo Kovač: Zajednička pesma kao ispovest

Arsen Dedić i Mišo Kovač: Zajednička pesma kao ispovest

Autor: | 13/04/2013

0


Kada se dva muzička velikana, kakvi su Arsen Dedić i Mate Mišo Kovač, udruže, jasno je da će napraviti nešto veliko. Njihov prvi duet u bogatim karijerama “Mi smo lišće s iste grane” juče u podne premijerno je pušten na radio talasima širom zemalja bivše Jugoslavije. Naime, interes za saradnju dvojice Šibenčana u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji nije ništa manji nego u Hrvatskoj. Upravo zato su svi imali priliku da čuju pesmu u isto vreme. Od danas se novi potencijalni hit vrti na svim radio stanicama.
Arsen, koji je napisao tekst, muziku i aranžman za pesmu, iznenađen je tolikim interesom.
– Napisao sam hiljade pesama u svom životu, ali ovoliki odjek u medijima još nisam doživeo. Pesme pišem bez obzira na tretman koje će imati nakon objave – kaže 74-godišnji Arsen.
O duetu s Mišom dugo je razmišljao, ali da bi se ta dva slavuja udružila, čekalo se gotovo pola veka.
– Duet je to dvojice ljudi, prijatelja iz istog šibenskog kvarta. To je naša intimna ispovest. Trudili smo se da napravimo najbolje s obzirom na naše stanje – otkriva Arsen. O svom kolegi, tri godine mlađem Miši, ima samo reči hvale.
– Prijatelju Miši želim sve najbolje. Mi smo u dosta pogleda slični, ali i jako različiti. Ipak se te različitosti ne moraju uvek odbijati. Nas su spojile – kaže Arsen i nastavlja:
– Mišo je bio vrlo omiljen, a imao je i enormne tiraže u bivšim republikama, kao uostalom i danas. Prema tome, njega možete osporavati, a ujedno je i neosporiv. Mogu da kažem samo još jednu stvar. Moja pokojna majka Veronika rekla je meni jednom: “A čuj, meni je draže kako piva Mišo nego ti”. Mišo je moj Šibenčanin različita žanra, ali sličnost je neupitna iako je on akademski kovač, a ja sam akademski muzičar. Ali smo i susedi i ja uvažavam to što on radi, a ne mrzi ni on to što ja radim.
U svom stilu nahvalio je i Mišo sugrađanina.
– Arsen Dedić je čovek koji je već godinama trebalo da bude u Akademiji nauka i umetnosti jer Arsen Dedić zna da napravi najbolji tekst – kaže Mišo koji je otkrio da više ne namerava da zalazi u studio.
– Ja sam rekorder diskografije, ne Hrvatske, Hrvatska je za mene mala, ne Jugoslavije, nego na celom Balkanu sam ja najprodavaniji pevač, a ne mislim više snimati ploče – kaže Mišo.
Ovaj dvojac namerava da snimi i spot, a prethodno su najavljivali da će radnja biti vezana za njihov rodni kraj – šibensko more, obalu i cvrkut galeba.

Mi smo lišće s iste grane,
jednom smrkne, drugom svane.
jednom zgasne, drugom plane,
jer smo lišće s iste grane.

Mi smo lišće s iste grane,

jednake su naše mane,
ali su nam ruke čiste,
jer smo lišće s iste grane.

Svak’ je svojim putom iša’,
jednom sunce, drugom kiša.
vidali smo slične rane,
jer smo lišće s iste grane.

Mi smo lišće s iste grane,
jednom smrkne, drugom svane.
jednom zgasne, drugom plane,
jer smo lišće s iste grane.


Autor: Life Content
Izvor i foto: Večernji list

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti