Sergej Ćetković:  U škole bih uveo predmet "kućno vaspitanje"

Sergej Ćetković: U škole bih uveo predmet "kućno vaspitanje"

Autor: | 21/09/2019

0

Ponovo kreće u prvi osnovne, ovog puta s mlađom ćerkom, evocira uspomene na svoje školske dane i otkriva da bi u nastavni program rado uveo kućno vaspitanje 

 

Sa kakvim emocijama ste 1. septembra ispratili mlađu ćerku Milu u prvi razred?

- Srećan, ponosan, nasmejan i zadovoljan. Mila će biti odličan đak i uz Lolu će sve lakše da ide. Otvara se još jedno važno poglavlje u životu moje porodice, koje će, siguran sam, biti zanimljivo za sve nas.

Da li je sad lakše budući da ste prvi razred već prošli sa starijim detetom?

- Svakako je lakše jer imamo iskustva, ali Mila je drugačijeg karaktera i temperamenta od Lole, pa će verovatno biti i mnogo toga drugačijeg. Bitno je da ima Kristininu i moju podršku pri svakom koraku.

Koji biste predmet uveli u nastavu?

- Kućno vaspitanje, lepe manire. Možda se to ne bi moglo nazvati predmetom, ali siguran sam da deci treba mnogo više pričati, razgovarati s njima, učiti ih pravim vrednostima i vraćati ih onome čemu su nas učili naši roditelji.

Sanjate li nekad da ste ponovo u školskoj klupi?

- Ne, ali rado se setim svojih nestašluka iz detinjstva i školskih dana. Volim kad sretnem drugove iz škole, pa onda zajedno evociramo uspomene i anegdote iz tog doba. Svaki period života nosi neku svoju priču, a detinjstvo i školski dani uvek vrate osećaj sreće i bezbrižnosti.

Čije ste postere imali u sobi kao tinejdžer?

- Pošto je moj rođak radio u jednom podgoričkom bioskopu, uvek sam imao poslednje filmske naslove na zidovima sobe. Obožavao sam miris plakata i filmske legende tog doba. Kako je vreme prolazilo, njihova mesta polako su preuzimali posteri grupe „Police“, Džoa Kokera, Fila Kolinsa, Olivera...

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SERGEJ ĆETKOVIĆ (@cetkovics) on Apr 8, 2019 at 7:47am PDT


Kada bi se vaša deca pitala, koji crtani junak ili muzička zvezda bi živeli s vama?

- Već imamo dve junakinje iz crtanog filma i jednog muzičara u kući. Zar ne mislite da bi bilo previše? (smeh)

Koliko se vaša svakodnevica tokom letnjih meseci razlikuje od one koja nastupa kada krene školska godina?

- Nema velike razlike u odnosu na druge porodice. Leti smo uglavnom na moru ili putovanjima, a kada počne škola, deca se usmeravaju na svoje obaveze. U mom poslu jesen uvek donosi mnogo novina, rađaju se ideje za nove pesme i projekte, bujam od inspiracije i kreativnosti, ali ne gubimo zajedničke trenutke i vreme koje volimo da provodimo jedni s drugima.

Kako biste opisali savršen dan?

- Dan proveden s porodicom i prijateljima na moru, uz mnogo zabave, smeha i pozitivne energije. Još ako dodamo dobro vino i dobar vic, to zaista nema cenu.

Da li ste ranoranilac?

- Kako kad. Nemam problem s vremenom i veoma sam odgovoran. Ukoliko obaveze to zahtevaju, ustajem veoma rano. Pogotovo kad snimam spotove, tada sam prvi na setu, nekad čak i u tri, četiri sata ujutru. Kada je tempo lakši, volim da spavam duže.

Kakve ste naravi kad ste gladni?

- Inače sam blage naravi, tako da nema velike razlike. Retko kad sam gladan i nervozan zbog toga. Kristina je maestralna u kuhinji.

Čitate li komentare o sebi na društvenim mrežama?

- Kad imam vremena. Normalno je da ima i negativnih komentara, ne očekujem niti pokušavam da se svima svidim. Na moju sreću, pozitivni komentari su u ogromnoj prednosti.

Na koji način se u vašem poslu pobeđuje sujeta?

- Ne znam jer nisam sujetan ni kao čovek ni kao muzičar. Verujem da za sve kvalitetne ljude ima prostora na sceni. Radujem se tuđem uspehu. Ne zavidim, gledam svoja posla i idem napred. Možda je to recept - baviti se sobom i svojim napredovanjem.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani....

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SERGEJ ĆETKOVIĆ (@cetkovics) on Mar 18, 2019 at 9:12am PDT

Da li na ličnom planu uspevate da se držite devize „pusti probleme“, kao što pevate u istoimenoj pesmi koju ste ovog leta snimili sa bendom „Who see“?

- Iako mi je jasno da se kroj čoveka ne može tako lako promeniti, trudim se da budem svestan prolaznosti svega i da uživam u svakom novom danu. Kao što pesma kaže, treba usporiti i uživati u trenutku, birati s kim ćeš provoditi dragoceno vreme.

Šta čitate ovih dana?

- Prošle godine, za svoj 42. rođendan, od Kristine sam dobio jednu malu, ali meni veoma značajnu knjigu, koja me je naterala da otvorim oči i malo drugačije pogledam svoj život i svet oko sebe. Preporučujem naslov „Pazi kojeg vuka hraniš“, mog danas dobrog prijatelja, doktora Kenana Crnkića, koga sam nakon pročitane knjige slučajno upoznao u Zenici. Posle dugo vremena sam se zamislio i naterao da se bolje odnosim, ili makar pokušam da vodim računa o dragocenom vremenu i njegovoj prolaznosti. Knjiga će vas lagano uvesti u sva ostala dela i korisne savete ovog interesantnog i pozitivnog čoveka.

Koliko vam vremena treba da izaberete garderobu za nastup?

- Veoma malo, nama muškarcima lakše je nego damama. Košulja, dobre cipele, sako, i gotovo. Vodim računa da budem opušten, elegantan i da se u tome dobro osećam.

Kako će se zvati sledeća pesma koju planirate da objavite?

- Spremam sedmi album, budite strpljivi.

Da li vam je Vojin Ćetković rođak?

- Nije, ali još me poneko oslovi s „Vojine“, a nekad u prolazu uz osmeh kažu da sam odličan glumac.

Eva Čubrović Kristina Ćetković/Instagram/Sergej Ćetković