Evo kolika je penzija Cece Bojković: Da li je moguće da je tolika cifra u pitanju?

Evo kolika je penzija Cece Bojković: Da li je moguće da je tolika cifra u pitanju?

Autor: | 24/04/2024

4

Penzija Cece Bojković je za rubriku verovali ili ne

Svetlana Ceca Bojković, diva i dama čiji talenat spada u naše nacionalno umetničko blago, na javnoj sceni traje duže od pet decenija, glumački opus je bogat, a riznica nagrada ‒ raskošna.

A. H./ATAImages

 

Neumorna Ceca i danas u svojoj profesiji uživa s istim žarom, kako na pozorišnoj sceni, tako i pred filmskim i televizijskim kamerama. 

Danas ima 76 godina, a svet je, sasvim slučajno, ugledala u Zemunu.

Pročitajte: Evo u kakvim uslovima živi Ceca Bojković - Stan u staroj zgradi, a nameštaj je priča za sebe

‒ Kada je trebalo da se rodim, moja mama je zbog tada čuvenog akušera dr Kusovca prešla Savu i rodila me u zemunskom porodilištu.

Onda su me kao bebu preneli u Beograd, u Njegoševu, gde smo stanovali u zajedničkom stanu s jednom starom gospođom koju smo zvali tetka Nikolija – prisećala se u jednom intervjuu detinjstva i odrastanja.

Nakon povratka iz Finske, gde je njen suprug Slavko Kruljević bio ambasador, glumica je mir pronašla u ušuškanom potkrovlju jedne stare autentične zgrade u Beogradu.

Penzija Cece Bojković iznenađujuća

Ipak, jedan detalj iz biografije naše legendarne glumice posebno iznenađuje javnost. U pitanju je penzija Cece Bojković koja iznosi 30.000 dinara, a o kojoj je glumica govorila u jednom intervjuu.

Vukica Mikača za Gloriju

 

Glumica je svojevremeno pokrenula incijativu rešavanja položaja penzionisanih glumaca.

- Šta da vam kažem o toj temi ako se zna da je recimo Steva Žigon umro s penzijom od 17.000 dinara – rekla je Svetlana Bojković u jednom intervjuu. 

- Sigurno je da postoji osećaj da radim ono što hoću, a ne ono što moram. Rano sam se penzionisala jer sam rano i počela da radim, nakon druge godine studija glume.

Osim toga, u poslednjoj deceniji rada prešla sam u slobodne umetnike i već sam imala osećaj slobode, što je meni vrlo važno - rekla je prošle godine glumica za Stil.

Komentari (4)

Loading
Vera 23:20 24.04.2024
Odgovori

Pa, sta, sto gdja Ceca ima penziju 30000 din, takvo nekad vreme bilo, male plate bile, ne kao sada...I ja sam lekar, specijalista, primarijus i imam toliku penziju. Moju ce penziju sutra imati cistacica u bolnici a moje ce kolege sutra, fala bogu, imati mnogo vecu penziju od moje, i neka. Novo vreme-nova nafaka, a i pravde i nepravde uvek bilo i bice, ne dobije se u zivotu uvek po zasluzi.

Bel 09:03 25.04.2024
Odgovori

Gospodza ugrozena sa stilskim namestajem ,dobila je penziju prema uplati penzioni fond,kao i svi.Sam sistem je po meni los,ali za sve ne samo za nju.A da je gospodza prijavljivala sve prihode i placala porez na sve nastupe,filmo ve i brojne uloge ,situacijs bi bila drugacija.I iskreno ,dosta mi je umetnika i estradnjaka koji celog zivota zive dobro,a onda kukumavce.Sta treba da odvojimo od nasih penzija i primanja da oni nastave sa svojim lagodnim zivotima?I da bi sutradan ,da je u poziciji,u prvi plan stavila ovo pitanje?Mozda,ali za sebe

SIN LOVCA NA MEVDEDE 06:54 26.04.2024
Odgovori

Kao i svi slobodni umetnici, vecinom isplacivala autorske honorare, bez doprinosa za PIZ, i vece neto isplate.

Teodora Lektora 22:51 28.04.2024
Odgovori

Pa, sve vam se samo kaže: niz godina bila je tzv. slobodan umetnik, a trebalo je uplaćivati u fond za penziju, ona to očevidno nije radila ili je uplaćivala minimalac. Kad se najzad zaposlila u Ateljeu 212, i dobila platu, penzijske uplate su joj bile veće, ali šta, nakon nekog vremena odlučila da se penzioniše "pre roka i vremena". I sad odakle prosek za veću penziju? Odakle da se plati nekome više od 30.000, kad nije u taj fond malte nista uložio, ili jedva nešto malo. Dobila je tačno onoliko koliko joj pripada s obzirom na godine staža i do tada uplaćene iznose. I netačno je da je Stevo Žigon, jedan od osam najbolje plaćenih umetnika u Srbiji još krajem sedamdesetih godina prošlog veka (kad je potpisnik ovih redova bio delegat u Fondu za kulturu Beograda), imao svega 17.000. Imao je bar tri puta više od navedenog iznosa.

hellomagazin.rs Milan Maricic/ATAImages

Najnovije vesti