Skandal neviđenih razmera, nikad se nije desilo na takmičenju Pesme za Evroviziju, RTS morao da se oglasi

Skandal neviđenih razmera, nikad se nije desilo na takmičenju Pesme za Evroviziju, RTS morao da se oglasi

Autor: | 28/02/2024

0

Polufinalno veče festivala „Pesma za Evroviziju“ održano je sinoć, a Srbija će u četvrtak konačno izabrati svog predstavnika na „Evrosongu“.

Sinoć je izabrano osam finalista, ali takmičenje nije moglo da prođe bez neprijatnih situacija.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Naime, Radio-televizija Srbije hitno se oglasila danas saopštenjem koje prenosimo u nastavku, a tiče se navodnih problema sa agencijama koje zastupaju pojedine muzičke autore.

"Radio-televizija Srbije obaveštava javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi Jutjub ugroženi osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore.

Uprkos njihovim pokušajima ucene naši zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede, i dalje su u funkciji.

Ove agencije, koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije - SOKOJ.

Pročitajte: Prošle godine Milan Marić, a ove... Mlad i lep glumac pridružiće se Dragani Kosjerini u vođenju „Pesme za Evroviziju”

Radio-televizija Srbije je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključila veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama.

Što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformi Jutjub i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

Boško Karanović

 

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji... nisu isplaćene autorima koje zastupaju.

RTS će u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju... onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Pročitajte: MODNI DUEL Olje Kovačević i Sandre Perović na Pesmi za Evroviziju: Ko je bolji? ANKETA

Pozivamo sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama... i... da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana.

U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost", stoji u saopštenju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages