Martina Navratilova pobedila dva raka: Plašila sam se da mi je ostalo još godinu dana

Martina Navratilova pobedila dva raka: Plašila sam se da mi je ostalo još godinu dana

Autor: | 21/06/2023

0

Martina Navratilova je tokom karijere osvojila 18 gren slem titula u singlu, a nedavno je ostvarila još jednu veliku pobedu. Najvažniju, životnu.

„Oslobodila sam se raka“, rekla je slavna američka teniserka češkog porekla. Pre samo nekoliko meseci bila je uverena da neće dočekati sledeći Božić, toliko je situacija bila ozbiljna.

Graham Denholm/Getty Images

 

Sa kancerom dojke prvi put se suočila 2010. godine. Pošto je bolest otkrivena u ranoj fazi, uspela je da je pobedi, ali terapije su bile surove. Međutim, prošlog novembra, posle turnira u Teksasu, koji je pratila kao stručni saradnik, primetila je da јој је uvećan limfni čvor na vratu. Alarm se odmah upalio. Otišla je na kontrolu, a biopsija je pokazala da ima rak grla.

Pročitajte: Nada Obrić operisana: Rak se vratio, očekuje je hemioterapija!

No, nesreća nikad ne dolazi sama. Testovi su otkrili i kvržicu na dojci, koja je takođe dijagnostifikovana kao opaka bolest. Iako su oba kancera otkrivena u početnom stadijumu, legenda „belog sporta“ bila je u strahu. Ni godine joj nisu išle naruku, jer je mesec dana pre nego što je saznala da je neprijatelj ponovo u njenom telu proslavila 66. rođendan. Ovog puta napao je na dva fronta. Ali, odlučila je da se bori svim sredstvima.

Bob Martin/Getty Images

 

‒ Prvih nekoliko dana bila sam u totalnoj panici. Pao mi je na pamet spisak svih stvari koje sam želela da uradim, plašila sam se da neću imati dovoljno vremena... Čak sam pomislila koji bih auto mogla da vozim ako mi je ostalo još godinu dana – priznala je Navratilova u januaru kada je gostovala u emisiji kontroverznog britanskog voditelja Pirsa Morgana.

Pročitajte: Žitarice, gotova jela, sladoled... Ove namirnice povećavaju rizik od kancera

‒ Biću dobro, šanse su sada na mojoj strani. I dalje moram da se brinem za desnu dojku. Verovatno će biti potrebno zračenje, ali trajaće samo nekoliko nedelja, pa se to praktično i ne računa.

Hector Vivas/Getty Images

 

Terapije su bile uspešne i sada je konačno slobodna. Čak se vratila poslu ‒ u maju smo je gledali kao komentatora turnira u Rimu.

Veliku podršku Martini je pružala još jedna zvezda tenisa, njena večita rivalka Kris Evert, koja se takođe suočila sa opakom bolešću. Njoj je krajem 2021. dijagnostifikovan rak jajnika.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Alex Pantling/Getty Images

Pročitajte još