Godine su za nju samo broj, kao nekada na manekenskoj pisti: Supruga Mome Kapora ostavila sve bez daha

Godine su za nju samo broj, kao nekada na manekenskoj pisti: Supruga Mome Kapora ostavila sve bez daha

Autor: | 12/11/2021

0

Supruga Mome Kapora pleni lepotom 

Na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta od 9. novembra nalazi se i predstava „Zelena čoja Montenegra“ rađena prema istoimenoj knjizi, koju potpisuju Momo Kapor i Zuko Džumhur.

Premijeri je prisustvovala i Ljiljana Kapor, supruga poznatog pisca, koja se na prethodno održanoj konferenciji za novinare prisetila zanimljivog puta koji je knjiga imala od nastanka do pozorišne adaptacije.

Pročitajte: Godine godina bez Mome Kapora - Kako je promoter "proze u farmerkama" postao "sentimentalni klasik"

Dragana Udovičić

 

‒ To je priča o bici na Vučjem dolu, koja se odigrala 1876. godine. Momo i Zuko su 1967. napisali scenario koji je Radoš Novaković otkupio i odneo u Holivud sa idejom da snimi film. Nažalost, on je ubrzo preminuo, a scenario se zagubio.

Nekoliko meseci pred Zukinu smrt, Kaporovi su se vraćali iz Dubrovnika, a Momo je imao želju da se vidi sa prijateljem.

‒ Te godine se Zuko iz Herceg Novog, gde je živeo, preselio u Konjic, u kome je boravio dva meseca. Tamo smo ga posetili. Zuko je pitao šta je sa onim scenariom i dodao da bi baš voleo da se snimi taj film. Preminuo je 1989, a Momo je nekim proviđenjem pronašao delove teksta. Mnoge stranice su nedostajle, pa je počeo da ulazi u arhive tragajući za detaljima o bici na Vučjem dolu. I desilo se čudo, pisao je kao da mu je Zuko diktirao. Tako je, po scenariju, nastala knjiga, a Momo je iz velike ljubavi, poštovanja i pijeteta potpisao i Zuku.

Boško Karanović

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin