Mnogi će se prepoznati: Oglasio se brat Ivana Tasovca, njegova iskrena i oštra poruka uzburkala javnost

Mnogi će se prepoznati: Oglasio se brat Ivana Tasovca, njegova iskrena i oštra poruka uzburkala javnost

13/10/2021

0

Brat Ivana Tasovca poslao javnosti snažnu i oštru poruku 

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, iznenada nas je napustio 29. septembra, kada mu je naglo pozlilo u njegovom domu u Beogradu. Neutešna partnerka Marija Borota jedva je stajala na nogama tokom sahrane, a Ivanov rođeni brat Toma Tasovac skupio je snage da se obrati javnosti. 

Pročitajte: Preminuo Ivan Tasovac u 55. godini života

ATA Images

 

‒ Prošle su dve nedelje otkako je Ivan umro. Nisam imao snage da odgovaram na svaku pojedinačnu izjavu saučešća, ali to ne znači da nisam svaku pročitao, a mnoge i primio k srcu. Hvala iskrenim prijateljima na pažnji, mislima i sećanjima koje su podelili sa mnom. Hvala i onima koji se nisu javili, posebno onima koji su me ranije, bez trunke stida, jurili po „Fejsbuku“ i moljakali za svakojake usluge od mog poznatog brata. Najzad, hvala i onima koji su pomislili da će mi nešto značiti njihovo pisanije, iako su prethodno na sve strane blatili Ivana zbog njegovog političkog angažmana. Sve je to ok. Psi laju, a karavani prolaze. Izjave saučešća su, kao i svi rituali vezani za smrt, začudne konvencije, jezičke skalamerije koje pokušavaju da zakrpe iznenadnu prazninu i ispune vakuum nepostojanja. Kao takve, one su sušta artificijelnost, osuđena, po svojoj prirodi, na neuspeh ‒ iskreno je naveo Toma na početku svoje poruke. 

Pročitajte: Poslednje zbogom - Sahranjen Ivan Tasovac, supruga Marija skrhana od bola grcala u suzama (foto)

ATA images

 

Brat Ivana Tasovca ne miri se sa velikim gubitkom 

Toma i Ivan Tasovac bili su veoma vezani i jedan drugom ogromna podrška kroz život. 

‒ Ivan je bio moj brat, moj najbolji drug, moja ljubav, moja snaga, moja sreća i moj ponos. Par nedelja pred smrt rekao mi je da nikada nije bio srećniji, i to smo videli i osećali svi koji smo ga zaista poznavali i voleli. U Mari je pronašao ljubav svog života, a u malom, prepametnom zafrkantu Luki dobio neoborivi dokaz da čuda postoje i da se ponekad dešavaju čak i onima koji to zaslužuju. Da li to znači da je njegova smrt za nas sada manje bolna i manje nepravedna? Naravno da ne. Ali iza njega neće ostati samo blistava karijera, vanserijski uspesi Beogradske filharmonije, njena obnovljena stara zgrada i novo velelepno zdanje, koje će se tek graditi, rekonstruisani Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, „Gradovi u fokusu“, „Muzeji od 10 do 10“, set medijskih zakona, uvećani budžeti u kulturi, britka pamet i oštar jezik, kojim je tako lako, nepogrešivo i ciljano izbezumljivao tviterašku balavurdiju i isfoliranu beogradsku elitu (i zbog čijeg nezgrapnog besa i nemaštovitog, primitivnog jezika smo se on i ja tako često valjali od smeha);

Pročitajte: Ona je bila njegova najveća ljubav - Ivan Tasovac pre dve godine dobio je sina sa 19 godina mlađom Marijom (foto)

ATA images

 

Iza njega neće ostati ni samo naša sećanja na njegov zarazni i nepokolebljivi optimizam, radnu etiku i veru da se uvek može i bolje i više; iza njega ostajemo i svi mi, a nije nas malo, koje je on svojom duhovitošću, svojom nežnošću, svojim ludim idejama i neverovatnim planovima konstantno inspirisao i činio srećnijim i boljim ljudima. Malo li je za jedan život ‒ dodao je Ivanov brat.

‒ U „nas“ ovde, naravno, ne ubrajam dežurne lešinare koji su se protekle dve nedelje utrkivali u medijskim izjavama kako su eto baš oni bili njegovi najbolji prijatelji. Ovde mislim na one koji su ga stvarno voleli i poštovali. Vi znate ko ste. Svi znamo zapravo ko je ko. Mali je ovo grad. Ivane, neka ti je laka zemlja. A mi ćemo se truditi da, svako na svoj način, nastavi ono što si ti započeo. U inat svima. I uprkos svemu ‒ zaključio je Toma uz fotografiju brata Ivana.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs ATA images

Pročitajte još