Odlazak srpske Koko Šanel: Preminula čuvena modna kreatorka Mirjana Marić

Odlazak srpske Koko Šanel: Preminula čuvena modna kreatorka Mirjana Marić

Autor: | 26/07/2021

1

Umrla Mirjana Marić - vest koja je rastužila mnoge

Mirjana Marić, jedno od prvih velikih modnih imena ovih prostora, napustila nas je u 83. godini. Legendarna kreatorka, koja je zajedno sa Aleksandrom Joksimovićem visoku modu unela u Jugoslaviju, poslednje tri i po decenije živela je između Beograda i Sjedinjenih Država, a tužnu vest saopštila je porodica.

Pročitajte: Veliki gubitak - Preminuo modni kreator Aleksandar Joksimović

Kreacije sa potpisom Mirjane Marić rado je nosila Jovanka Broz, ali i supruge stranih diplomata stacioniranih u glavnom gradu, evropske princeze, čak i dame koje su čuvale Gadafija. Bila je sinonim za kvalitet. Održala je više od sedamdeset revija širom planete, a njeno delo za oko je zapalo i velikanima kakav je bio, na primer, Pjer Karden.

Pročitajte: Omaž Jugoslovenskom Dioru - Održana modna revija u čast Aleksandra Joksimovića (foto)

Rođena je 1938. godine u okolini Niša. Diplomirala je na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, da bi potom magistrirala tekstil i savremeni kostim u Mančesteru. Dugo je bila zaštitni znak popularnog „Jugoeksporta“, a njen brend „Tri M“ i modeli od kože osvajali su domaća i međunarodna priznanja.

Perfektna izrada, najkvalitetniji materijali, visoka elegancija i sofistirana ženstvenost – dovoljno da se Mirjana Marić trajno ureže u sećanje generacija.

Pročitajte: 

Moda je stanje duše onoga ko je kreira, ali i onoga ko je bira i nosi, jedna je od poznatih izjava srpske Koko Šanel.

Komentari (1)

Loading
Свјетлана 16:51 27.07.2021
Odgovori

Заиста је била права уметница! Имала сам срећу да сам уместо венчанице купила хаљину од свиле боје злата, са њеним потписом, пре 30 година( и сада је носива, само да смршам које кило)

Snežana Ilić hellomagazin

Pročitajte još