Frajle su ovu numeru pisale srcem: Pesma u čast Đoletu Balaševiću ugledala svetlost dana

Frajle su ovu numeru pisale srcem: Pesma u čast Đoletu Balaševiću ugledala svetlost dana

Autor: | 31/05/2021

2

„Frajle“ objavile pesmu "Panonskom mornaru"


Neprocenjiva je vrednost legata koji je ostavio Đorđe Balašević, ali je, isto tako, velika i bol zbog njegovog preranog odlaska. U Novom Sadu, Vojvodini, ovoj zemlji, celom regionu. Murali koji se ređaju po gradovima nekadašnje zajedničke države, stihovi koji polako ulaze i u udžbenike, jer tamo im je mesto, a evo i prve pesme u čast legendarnog kantautora. Zove se „Panonskom mornaru“, a posvetile su mu je njegove Novosađanke ‒ „The Frajle“.

Pročitajte: Frajle slave 12. rođendan, prvi kao trio

‒ Pre nego što čujete pesmu želimo da kažemo nešto o Đorđu Balaševiću, koliko je on značio i koliko nam i dalje znači, kao otac muzike, poezije... Samim tim što je iz Novog Sada nekako je naš muzički tata. On je vatra uz koju se uvek grejemo, koja nas je inspirisala celog života. I mi smo, evo, bile inspirisane da nešto napišemo u njegovu čast – otkriva Nataša Mihajlović. Njena koleginica Jelena Buča dodaje:


‒ Mnogi ljudi „sa strane“ prepoznaju naš grad zahvaljujući njegovim pesmama. Svaku ulicu, svaki most, korak, ovu tvrđavu... Bio je ambasador Novog Sada, svuda u svetu. Iako je malo vremena prošlo, mnogo nam nedostaje.

‒ Mene Balaševićeve pesme vezuju za detinjstvo. Naučila sam da sviram gitaru skidajući ih. Bio je zadužen za atmosferu u našoj kući dok smo odrastale. Tata je svirao, mama pevala, nekako je to sraslo sa nama, taj način na koji je pripovedao, na koji se smejao... Njegova muzika i poezija jednostavno su deo nas. Ovu pesmu napisale su baš te devojčice, te klinke iz kraja koje su se smejale i plesale uz njegove ritmove – kaže Nevena Buča.

Pročitajte: Prava istina - Zbog ovoga je Marija odlučila da napusti Frajle

‒ Želimo da mu bar malo zahvalimo na svemu, a kako bismo to drugačije uradile nego kroz muziku.

Spot koji se upravo montira sniman je na autentičnim mestima srpske Atine i biće, zajedno sa ovim stihovima, svojevrstan panonski omaž nenadmašnom umetniku i simbolu Novog Sada.


 

Komentari (2)

Loading
Adam 00:36 03.06.2021
Odgovori

Bravoo!!! Bio bi ponosan! Nastavlja da živi kroz pesme i u svima nama!

Snežana Ilić hellomagazin