Snežana Savić za HELLO!: Branim ženu koja je izbačena iz kuće, omalovažena, oklevetana

Snežana Savić za HELLO!: Branim ženu koja je izbačena iz kuće, omalovažena, oklevetana

Autor: | 19/04/2021

0

Snežana Savić otkriva kako se pripremala za ulogu prve dame Jugoslavije...

Igrano-dokumentarna serija „Jovanka Broz i tajne službe“, sastavljena od deset epizoda, koje ćemo od septembra gledati na Radio-televiziji Srbije, snimljena je na autentičnim lokacijama, a zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istorijskih istraživanja. Reditelj je Nedeljko Kovačić, a narator dokumentarnog dela Tihomir Stanić. Scenario, iz pera generala Svetka Kovača, prati najvažnije etape iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, dolazak na rad u Beli dvor, udaju za Tita, glamuroznu epohu zajedničkog života, ali i nesporazume, afere, optužbe, razdvajanje od supruga, potpunu izolaciju i pozne godine koje je provela u nehumanim uslovima.

Pročitajte: Snežana Savić otkriva u kakvim je odnosima sa bivšim suprugom

GFC produkcija promo

 

Gledaoci će dobiti odgovore na mnoga pitanja koja su decenijama čekala odgovore, a odnose se kako na prilike u državi, tako i na privatni život nekadašnje prve dame. Serija, između ostalog, objašnjava zbog čega žena koja je bila simbol jedne zemlje i jednog vremena nije mogla da reši osnovna statusna pitanja, ali i otkriva šta je mislila o Titu i koga je optuživala za to što je nakon svega ostavljena sama, ponižena i obespravljena.

Naravno, od trenutka kada se pojavila prva informacija o projektu, krucijalno pitanje bilo je ko će tumačiti glavne aktere priče. Na kraju je izbor pao na tri imena: u ulozi Josipa Broza našao se Nebojša Dugalić, Jovanku iz mlađih dana glumi lepa Milica Tomašević, dok je otmena Snežana Savić bila idealan izbor za gordu pojavu Titove supruge u zrelim godinama.

Pročitajte: Snežana Savić - Svaka žena treba da se neguje, ali je bezveze kriti godine

– Jovanka nije bila samo figura, lepotica koja stoji kraj svog čoveka, kao što su je mnogi doživljavali. Ona je bila mnogo više od toga. Bila je heroj, potpukovnik vojske, dostojanstvena i mudra žena, koja nas je, kao naciju i zemlju, reprezentovala na najlepši mogući način. Želela sam da je predstavim kao srpsku heroinu kojoj je mnogo toga bilo uskraćeno, između ostalog majčinstvo i pravo na dostojanstvenu starost – ističe Snežana Savić u razgovoru za HELLO!, uz osvrt na reči koje njena junakinja izgovara u seriji: „Volela bih da ono što ostane iza mene ne bude ljaga.“

– Kao glumica ja branim ženu koja je izbačena iz kuće, omalovažena, oklevetana ni kriva ni dužna, bez prava da se brani, prepuštena bivstovanju u neljudskim uslovima. Do kraja se držala gordo i trpeljivo podnosila sve udarce sudbine. Za mene je ova uloga bila velika odgovornost, pa i breme. Noćima nisam spavala dok sam se pripremala. Gledala sam arhivske snimke, mada je malo onih na kojima se čuje Jovankin glas. Doživela sam je kao predivno biće, i tako sam je igrala. Mada, imam scene gde bacam vaze i urlam kako bih golim rukama zadavila Titove maserke. On je očigledno bio veliki hedonista, a ona odana i potpuno posvećena supruga, koja je svesno odlučila da ostane u njegovoj senci.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin