Ljubimci iz Bele kuće: Svi predsednički psi i jedna mačka

Ljubimci iz Bele kuće: Svi predsednički psi i jedna mačka

Autor: | 30/01/2021

0

Ljubimci iz Bele kuće su važan deo imidža „prve američke porodice“, ali i „inventara“ rezidencije u Vašingtonu

„Ako u Vašingtonu želite da imate prijatelja, nabavite sebi psa.“ Reči Harija Trumana, prvog posleratnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, decenijama odzvanjaju hodnicima Bele kuće i ozbiljno su ih shvatili svi koji su se posle njega uselili u monumentalno zdanje u Aveniji Pensilvanija. No, čuvena rezidencija i ranije je bila poznata kao „pet friendly“ mesto. Da budemo precizni, od dana kada su joj udareni temelji.

Džordža Vašingtona su njegovi verni ptičari pratili u borbama u Ratu za nezavisnost, Tomas Džeferson uvezao je iz Francuske čistokrvne ovčare, boserone, a Kalvin Kulidž je dvadesetih godina prošlog veka rekao da „čovek koji ne voli pse ne zaslužuje da bude u Beloj kući“. Izgleda da je loša sreća pratila samo Trampove – oni jedini nisu imali kućne ljubimce, jer, kako su objasnili, „nisu imali vremena da se time bave“.

Pročitajte: Razvod Melanije Tramp više nije tajna - Fotografija otkrila sve

Photo by Chip Somodevilla Getty Images via Guliver

 

Frenklin Ruzvelt svuda je sa sobom vodio malog škotskog terijera, čak i na krstaricu usidrenu u Njufaundlendu, na kojoj je 1941. sa Čerčilom potpisao „Atlantsku povelju“. Zvao se Fala, i bio je skoro jednako popularan kao prva dama Elenor Ruzvelt. Bila mu je dodeljena čak i sekretarica kako bi „u njegovo ime“ odgovarala na brojna pisma koja je dobijao od obožavalaca, a predsednik mu je lično napravio tortu za jedan rođendan. Pravi „prvi ljubimac“.

Kenedijevi su imali mali zoološki vrt. Bilo je tu i rasnih trkačkih konja, ponija, papagaja, mačaka, ali njihova deca bila su posebno vezana za pse: terijere, pudle, nemačkog ovčara, labradora, a iz Moskve su na poklon od ćerke Nikite Hruščova dobili Pušinku, jedno od šestoro štenaca čuvene Strelke. Ona nije bila rasni pas, ali je 1960. godine zajedno sa „drugaricom“ Belkom postala prvo biće koje je poslato u svemir i vratilo se na Zemlju živo i zdravo.

Lindon Džonson, koji je „nasledio“ Sjedinjene Države posle Džona Kenedija, bio je vlasnik nestašnih biglova koji su se zvali jednostavno ‒ On i Ona. Našli su se i na naslovnoj strani magazina „Life“. Kada su se uselili u najpoznatiju kuću u Vašingtonu, Džerald i Beti Ford doveli su sa sobom zlatnu retriverku po imenu Liberti (sloboda). Jednog leta na svet je donela osam štenaca, o kojima je brinula zajedno sa prvom damom. Liberti je najviše volela da sedi pored Forda u „Ovalnom kabinetu“, gde mu je pravila društvo tokom najvažnijih sastanaka.

Pročitajte: Govor Melanije Tramp u senci skandala koji je potresao Belu kuću

Photo by Keystone Getty Images via Guliver 

 

Nensi i Ronald Regan nisu se odvajali od kraljevskog koker španijela Reksa i flandrijskog goniča Lakija, a Džordž Buš stariji i njegova supruga Barbara od engleskih španijela Mili i Rendžera. Rendžer se u jednom trenutku toliko ugojio da je Buš poslao dopis zaposlenima u Beloj kući da mu „nikako ne daju biskvite“ i naredio da se strogo kazni svako ko se ogluši o naredbu. Dokument iz 1992. godine je uramljen i može se videti u jednom od holova. Dve decenije kasnije, sa Bušovim sinom Džordžom mlađim stigli su dobroćudni i pomalo nestašni škotski terijeri Barni i Mis Bizli, koji su osoblje u rezidenciji često izbacivali iz takta jer su sa njima prolazili kroz razne zgode, a naročito nezgode.

Photo by Paul Morse/White House/Newsmakers via Guliver

Bil Klinton obožavao je čokoladnog labradora Badija i crno-belog mačka Soksa koji su se neprestano svađali, toliko da su neki njihovi obračuni završavali u dnevnim novinama. Hilari je sve te dogodovštine opisala u knjizi „Dragi Soks, dragi Badi“.

Kada je Barak Obama 2008. položio zakletvu, prvo je ispunio obećanje dato ćerkama Maliji i Saši. Nabavio je rundave portugalske vodene pse, koji su dobili ime Bo i Sani. Osim što se nisu odvajali od devojčica, čupavi ljubimci „pomagali“ su Mišel Obami u zvaničnim dužnostima i dostigli status pravih zvezda.

Photo by Chip Somodevilla Getty Images via Guliver

 

Donald Tramp bio je prvi američki predsednik posle više od sto godina koji nije imao nijednu životinju, ali zato će Džo Bajden ovog januara obnoviti tradiciju – sa njim u Belu kuću stižu nemački ovčari Šampion i Major.

Autor: Snežana Ilić

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin